Bærekraft

Oppdatert: 29.09.2020

Publisert: 25.09.2020

11 grunner til å elske norske poteter

Midt i den verste lavkarbobølgen fikk poteten et svært ufortjent rykte som usunn og fetende. Det er helt feil. Foto: Aurora Hannisdal

Oppdatert: 29.09.2020

Publisert: 25.09.2020

Her er 11 grunner til hvorfor norske forbrukere bør elske og spise mer av den norske poteten.

1. Potet er sunt

Midt i den verste lavkarbobølgen fikk poteten et svært ufortjent rykte som usunn og fetende. Det er helt feil.

Poteten inneholder mange gode næringsstoffer som jern, c-vitamin og kalium, og halvparten så mange kalorier enn tilsvarende mengde pasta og ris. I skallet er det også masse fiber.

Les mer: 5 grunner til å ikke droppe poteten (KK)

2. Poteten er anvendelig i matlagingen

Kokt, bakt, pannestekt, dampet, fritert, revet, raspet, most, delt, gratinert, skivet. Potet i ball, potet på pizza, potet i suppe.

Poteten kan brukes til alt!

Les mer: 20 oppskrifter på digg potet fra BAMA

3. Potet har lave klima- og miljøavtrykk

I Norge kan poteter produseres over hele landet og det er kort vei til forbrukerne. I tillegg kan poteten lagres, noe som betyr at matsvinnet er lavt. Norske produsenter er også flinke til å dyrke poteten på en klimaeffektiv måte.

Les mer: Nå er det enkelt å velge den beste poteten

4. Potet er viktig for matsikkerheten i Norge

Mange tenker på korn når tema matsikkerhet diskuteres, men poteten er like viktig i en norsk sammenheng. Poteten kan dyrkes over hele landet, den kan lagres og den inneholder mange gode næringsstoffer.

Les mer: Poteten er viktig for norsk matsikkerhet

5. Potet produseres over hele landet.

Poteten har den unike egenskapen at den er en hardfør sort og kan dyrkes fra helt nord til helt sør.

Gulløyepoteten er den nordligste kommersielle produksjonen av potet i verden. Fjellmandel produseres, som navnet tilsier, i høyden på fjellet. Uansett hvor du bor i Norge har du en potetprodusent nær deg.

Les mer: Stort vekstpotensial for norske poteter

6. Poteten er trendy

Lavkarbobølgen er endelig over og poteten er blitt trendy igjen. Med sine mange gode næringsstoffer, lokal produksjon og lave klima- og miljøavtrykk er det lite som er så trendy å spise som norsk potet.

Les mer: Er potet er det mest trendy du kan spise?

7. Poteten kan øke norskandelen av frukt og grønnsaker

For de som er opptatt av å øke norsk matproduksjon kan poteten spille en viktig rolle. Få sorter har så stort potensiale som poteten ettersom den kan produseres over hele landet.

Les mer: «Potetalliansen» skal verve nye potetspisere

8. Ingen høstferie uten poteten

Årsaken til at du har høstferie er at tidligere trengte gårdene arbeidskraft for å ta opp poteten. Det betydde en uke skolefri for alle barn for å delta på innhøstingen av årets potetavling.

Les mer: Opplev god gammeldags høstferie på Folkemuseet!

9. Visste du at Seigmenn og Troika inneholder potet?

Poteter som ikke har god nok kvalitet til å selges direkte til forbruker eller som råvare i industrien blir omdannet til glykose. Glykosen blir brukt i gummigodterier som Seigmenn og gelen i Troika for å nevne noe.

Les mer: Visste du at både seigmenn og pølser inneholder potet?

10. Aquavitt

Ingen potet, ingen aquavitt til juleribba.

Les mer: Du spiser flere poteter enn du tror

11. Norsk potetproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis

Ikke en eneste norsk potet blir kastet i norsk potetproduksjon. Potetsamvirket Hoff mottar hvert år 50 000 tonn med poteter som ikke har god nok kvalitet til å selges direkte til forbruker som de finner andre bruksområder til. Det være seg dyrefôr, spritproduksjon eller stivelse.

Les mer: Norsk potetindustri har redusert matsvinnet med 100 prosent