Bærekraft, Teknologi

Publisert: 27.10.2020

Erik Solheim har trua på norsk landbruksteknologi

Tidligere leder for FN sitt miljøprogram, Erik Solheim har trua på norsk landbruksteknologi. ©Watch - Tarand Krogvold

Publisert: 27.10.2020

Tidligere leder for FN sitt miljøprogram, Erik Solheim er ikke bekymret for hva vi skal leve av etter oljeeventyret er over. – Vi skal blant annet leve av selskaper innen teknologi som N2 Applied, sier Erik Solheim.

I den lille bygda Svene utenfor Kongsberg har det nettopp startet en liten landbruksrevolusjon.

Etter mange år med prøving og feiling har gründerselskapet N2 Applied utviklet en maskin som skal hjelpe bønder verden over bli selvforsynte med næringsrik og miljøvennlig gjødsel.

I september 2020 åpnet fabrikken som skal produsere maskinen. For å være med på åpningen har hele landbruket tatt turen. Det har også tidligere FN-topp og miljøminister Erik Solheim som sitter i N2 Applieds «advisory board».

– Disse grønne endringene har nå en fart og et tempo globalt som vi ikke har fått med oss i Norge. Selskaper som N2 Applied blir en viktig del av dette, sier Solheim.

Les mer: Banebrytende norsk teknologi gjør husdyrmøkk til gullgjødsel

I september 2020 åpnet fabrikken som skal produsere maskinen. ©Watch - Tarand Krogvold

Grønn teknologi er etterspurt

Solheim er imponert over hva den lille, norske gründerbedriften har fått til. Han mener alt ligger til rette for at norsk landbruksteknologi vil lykkes.

– Vi blir grønnere for hver dag som går og mange etterspør nå grønn teknologi, sier han.

Solheim mener at teknologi som bidrar til fornybar utnyttelse av naturen har livets rett i fremtiden.

– Skal vi skape arbeidsplasser og ha økonomisk fremgang må vi nå gjøre det uten å ødelegge natur, men smarte løsninger på naturens premisser. N2 Applied er et godt eksempel å slike bedrifter, sier han.

Nøkkelen er å få mer ut av matproduksjonen med mindre innsats

Den tidligere miljøministeren mener at landbruket er en viktig brikke i den grønne omstillingen, selv om også landbruket bidrar til utslipp.

– Vi må få mer ut av matproduksjonen med mindre innsatsfaktorer. Vi må også plante flere trær og bevare urskog. Det er vinn-vinn-vinn. Bra for klima, bra for helsa og bra for bondens lommebok, sier han.

Solheim mener det norske landbruket har mange fortrinn i så måte.

– Jeg har vært i USA hvor landbruket er så stort med mange dyr. Vi kan aldri konkurrere med det på pris. Men, vi kan konkurrere med vakker natur som folk vil være en del av. Vi kan også konkurrere med lave klimagassutslipp og et dyrehold som folk synes er mer etisk. Det blir viktigere for folk over hele kloden, sier han.

Lytt til podcast med Miljømannen Erik Solheim, administrerende direktør i N2 Applied Carl Hansson, og (tidligere) direktør i Norsk Landbrukssamvirke Ola Hedstein.