Bærekraft, Bioøkonomi

Publisert: 02.06.2020

Erstatte.no skal hjelpe bedrifter bruke restråstoff fra landbruket

Johanne Sørumsbrenden fra SINTEF pitcher ideen erstatte.no foran et fullsatt Mat og Landbruk 2020. Foto: John Trygve Tollefsen.

Publisert: 02.06.2020

I fremtiden må bedrifter bytte ut fossile og lite bærekraftige råvarer med fornybart råstoff. Det skal nyvinningen erstatte.no fra Landbrukets Innovasjonscamp gjøre mye enklere.

Høsten 2019 møttes fire mennesker for første gang. De var et av fem team som skulle knekke ut løsninger for ressurser på avveie i Landbrukets Innovasjonscamp.

En innovasjonscamp er starten på en innovasjonsprosess der ulike mennesker med ulik fagbakgrunn kommer sammen for å løse et problem.

En av løsningene som ble klekket ut på innovasjonscamp var erstatte.no – en slags finn.no for restråstoff fra landbruket.

– Erstatte.no er en digital plattform der bedrifter som har biologisk fornybart restråstoff å selge kan finne bedrifter som har behov for å få kjøpt restråstoff, forklarer en av gruppemedlemmene bak erstatte.no, Marije Oostindjer.

Les mer: På Landbrukets Innovasjonscamp skal ressurser på avveie bli lønnsomt

Erstatte.no er en av vinnerne av Landbrukets Innovasjonspris 2020. Prisen ble delt ut på Mat og Landbrukskonferansen. Foto: John Trygve Tollefsen.

Råvarer med lav verdi kan bli mye verdt

Det finnes store mengder verdifullt restråstoff fra norsk jordbruk, skogbruk og fiskerinæring som i dag ikke blir brukt optimalt. Det kan være kvister og greiner fra skogindustrien eller slakterester fra slakteriene.

– Mange bedrifter i Norge kunne ha god nytte av disse ressursene. Flere bedrifter må erstatte råmaterialer de bruker i dag på grunn av nye krav til bærekraft, forklarer Oostindjer.

Oostindjers gruppe har brukt ull og torv som eksempler i sitt arbeid.

– Et eksempel kan være ull av lav verdi som kan erstatte råvarer som har vannbinding som en funksjonell egenskap, forklarer hun.

Selgere og kjøpere kjenner ikke til hverandre

I dag er det en utfordring at selgere og kjøpere av biologisk restråstoff ikke kjenner til hverandre da de ofte opererer i helt forskjellige bransjer. Plattformen skal gjøre det enklere å få oversikt over hva som finnes og å komme i kontakt.

Oostindjer jobber med utnyttelse av landbrukets råstoff også i jobben som forretningsutvikler i Norilia. På sitt team hadde hun også med seg Inger Gamme fra Hunton Fiber, Johanne Sørumsbrenden fra SINTEF og markedsføringsguru Petter Gulli.

– Det var veldig givende å være med på campen, både som person og som problemeier. Det var spennende å høre hva folk fra andre bransjer tenker om de problemstillingene vi jobber med til daglig, sier hun.

Ull har mange gode egenskaper og kan brukes til å binde vann. Foto: Sune Eriksen / Norilia

Fire dager med kreativitet

Det er fjerde gang Norsk Landbrukssamvirke arrangerer Landbrukets Innovasjonscamp sammen med Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd. Og denne gangen var også en NCE Heidner med som medarrangør.

Ansvarlig for innovasjonscampen for Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp, er imponert over hva deltakerene får til på så kort tid.

– Deltakerne har bare fire dager på komme opp med en løsning. Man kan ikke redde verden på fire dager, men det er en god start for å komme i gang med en innovasjonsprosess, sier Klepp.

Selskaper som Mimiro, DigiPig og SmartCalfCare har sine utspring fra innovasjonscampen.

Lytt til podcasten landbruk.no på øret om Landbrukets Innovasjonscamp

Håper på suksess

Gruppa bak erstatte.no håper de vil ha like stor suksess som sine campforgjengere.

– Jeg gleder meg veldig til å videreutvikle ideen vår og har stor tro på at dette er en plattform som tilbydere av restråstoff og kjøpere trenger, sier Oostindjer.

Fremdeles gjenstår det en god del utfordringer med plattformen som gruppa må løse.

– Kunsten blir å finne en bærekraftig forretningsmodell som ivaretar behovet for lønnsomhet for alle parter. Vi har nå startet et samarbeid med Greenhouse for å finne ut mer av det, avslutter campdeltageren.

Les mer:Landbrukets innovasjonscamp finner morgendagens løsninger

Landbrukets Innovasjonscamp 2020

  • Arrangeres for fjerde gang
  • Norsk Landbrukssamvirke, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og NCE Heidner er arrangører
  • Vinnerne av campen får 400 000 hver til å utvikle ideen sin