Bærekraft

Publisert: 23.06.2020

Flinke bønder sørger for norske jordbær tross pandemi

Det så mørkt ut en stund, men omstillingsdyktige bønder sørger for det beste sommeren har å by på - norske jordbær. Foto: Aleksander Andersen

Publisert: 23.06.2020

Koronapandemien satte en stopper for arbeidsinnvandringen for utenlandske sesongarbeidere over natta. På grunn av kreative bønder og lokal arbeidskraft blir det likevel norske jordbær i år også.

Hvert år kommer mange tusen sesongarbeidere til Norge for å plante og plukke jordbær. Da Norge stengte over natta 12. mars var det mange som fryktet for den norske jordbærsommeren.

En av dem var jordbærprodusent Simen Myrene som skulle i gang med å plante mange hundre jordbærplanter da Norge stengte ned. Gården Ekeberg Myhrene AS leverer vanligvis 300 tonn med jordbær til Gartnerhallen.

– Plutselig stod vi helt uten kompetent arbeidskraft, sier han.

Hør jordbærprodusent Simen Myhrene fra Ekeberg Myhrene AS fortelle om den dramatiske koronavåren 2020 på landbruk.no på øret

Korona har vært en kattepine for jordbærbøndene

Det er nervepirrende nok å være jordbærbonde fra før. 

– Du skal ha et sterkt hjerte for å være jordbærbonde. Det skal så lite til, som en frostnatt eller to, og så er hele årsinntekta di ødelagt, forklarer Myhrene. 

Det er ingen tvil om at pandemien har skapt mye hodebry for produsentene. 

– Det starta i mars da vi skulle ha inn en del folk. Jeg skulle hente flere sesongarbeidere fra Polen på flyplassen, men det dukka opp bare en. Hvis dette er trenden har vi et kjempeproblem og vi begynte å jobbe med alternativer, forteller han. 

Lokal arbeidskraft ble hentet inn til gården i Sylling

Bønder er et folkeslag som ikke gir seg så lett.

Etter å ha tenkt seg om kom flere løsninger på plass og han fikk tak i lokal arbeidskraft fra området rundt gården.

– I år har vi hatt en del flyktninger fra Syria til å hjelpe til. De har stilt opp og var med å plante i hele vår, sier Myrene.

På grunn av flinke bønder som Simen Myhrene så blir det norske jordbær i år og - tross pandemi. Foto: Aleksander Andersen

Lokale bønder chartret fly fra Vietnam

Selv om tilgangen til lokal arbeidskraft har vært god har jordbærbonden likevel behov for å hente inn sesongarbeidere. 

Sammen med fire andre produsenter har han chartret et fly med arbeidere fra Vietnam.

– Noen syntes det er rart å ta inn folk når det er høy arbeidsledighet her i landet, men det er mye jobb i å lære opp folk og vi har behov for kompetent arbeidskraft, sier han. 

Snart er mennesker byttet ut med roboter i jordbærplukkingen

Myhrene har i flere år samarbeidet med NMBU om å utvikle landbruksroboter til jordbærproduksjon. Roboten Thorvald har i flere sesonger lyst UV-lys på jordbærplantene for å få bukt med mugg og skadegjørere. 

Fremdeles er ikke teknologien kommet så langt at robotene kan plukke bær, men det er bare et spørsmål om tid, mener bonden. 

– Vi har jobbet med robotplukking i 4-5 år, men det er en voldsom prosess å få roboten til å lære seg å plukke, sier Myhrene. 

Myhrene gleder seg til teknologien blir god nok. Jordbærplukkerene fra Vietnam måtte i 14 dager karantene før de kan plukke jordbær. 

– Roboter trenger ikke gå i karantene eller følge smittevernregler, sier han.

Les mer: Norske jordbær blir snart plukket av robothender

Se video: