Bærekraft, Bioøkonomi

Oppdatert: 03.06.2020

Publisert: 02.06.2020

Forbrukere vil ha matvarer som er «ikke helt standard»

Foran et fullstatt Mat og Landbruk 2020 pitchet Camilla Fledsberg Vatne fra gruppen "ikke helt standard" ideen de kom opp med på Landbrukets Innovasjonscamp. Foto: John Trygve Tollefsen.

Oppdatert: 03.06.2020

Publisert: 02.06.2020

Matsvinn er et stort problem i norsk matproduksjon. Det ønsker Innovasjonscampvinnerne bak «Ikke helt standard» å gjøre noe med!

I løpet av høsten 2019 møttes en gjeng med flinke fagfolk fra ulike bransjer. Sammen skulle de komme opp med løsninger for ressurser på avveie i Landbrukets Innovasjonscamp.

En av løsningene som kom ut av innovasjonscampen var «ikke helt standard».

– Matsvinn er et enormt problem i Norge i dag. Alt for mye mat forsvinner langs verdikjeden. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier en av campdeltakernee bak ideen «ikke helt standard», Hilde Kristine Wærp.

Les mer: På Landbrukets Innovasjonscamp skal ressurser på avveie bli lønnsomt

Forbrukeren vil kjøpe mat som reduserer mastvinn

Løsningen som campdeltakerne kom opp med er en digital plattform som skal tilby  varer som faller utenfor standardkriteriene og gjøre de tilgjengelige til forbrukere og storkjøkken via allerede godt brukte nettleverandører.

– Det kan være grønnsaker som er for store, små eller skjeve. Det kan være kjøtt fra sau, kje eller haner, forklarer Wærp.

Wærp tror forbrukene har lyst til å kjøpe slike produkter, men at det er vanskelig når de ikke er tilgjengelige.

– Forbrukerundersøkelser viser at folk vil kjøpe mat som bidrar til å redusere klimagassutslipp og redusere matsvinn, men i en hektisk hverdag må vi gjøre det lett for folk å gjøre de valgene, sier hun.

Lurt å koble seg på allerede eksisterende alternativer

Ansvarlig for innovasjonscampen for Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp, har stor tro på gjengen bak Ikke helt standard.

– Å bli kvitt matsvinnet med å gjøre utsortert mat tilgjengelig for forbrukerne er vinn-vinn, sier han.

Campsjefen tror også det er lurt å koble seg på eksisterende løsninger.

– Ved å benytte allerede kjente og godkjente leverandører og logistikkløsninger vil det gjøre det enklere for alle parter, sier han.

Les mer: Erstatte.no skal hjelpe bedrifter bruke restråstoff fra landbruket

Det er avgjørende at løsningen er lønnsom

Wærp og teamet skal nå jobbe videre med løsningen sin.

En av nøklene for «Ikke akkurat standard» blir å finne en forretningsmodell som gjør at dette blir en velfungerende og lønnsom plattform.

– Vi må finne en løsning som realiserer vinn-vinn-potensialet i ideen vår, ellers vil den aldri bli satt ut i livet, sier Wærp.

Lytt til podcasten landbruk.no på øret om Landbrukets Innovasjonscamp

Landbrukets Innovasjonscamp 2020

  • Arrangeres for fjerde gang
  • Norsk Landbrukssamvirke, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og NCE Heidner er arrangører
  • Vinnerne av campen får 400 000 hver til å utvikle ideen sin