Bærekraft

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 12.10.2018

Forbrukere vil ha norsk ull produsert på lokale ressurser

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 12.10.2018

Norsk ull holder på varmen, er slitesterk og produsert på en bærekraftig måte. Flere forbrukere er nå villige til å betale mer for å gå med norsk ull på kroppen.

– Norsk ull er Svanemerket. Det er en bekreftelse på god dyrevelferd og ren ull uten kjemikalier, sier Marion Tviland, leder for ullavdelingen i Norilia.

Tviland tror det er mye av årsaken til at etterspørselen etter norsk ull nå øker.

– Norske lam går ute i norsk natur og beiter hele sommeren. Det er god ressursutnyttelse, bra for miljøet og helsa, sier hun.

Hør Landbruk.no på øret med Marion Tviland:

Ulvang-genseren er nå i norsk ull

– Pris har vært en av grunnene til at vi ikke har brukt norsk ull før, men nå har forbrukertrenden endret seg, sier Lars Thronsen.

Han er ansvarlig for merkevaren Ulvang i Brav Gruppen. De har lansert Norges mest solgte ullgenser, «Ulvang-genseren», i norsk ull. I høst kommer de med en ny genser i ull fra gammelnorsk sau.

– Vi opplever en økende etterspørsel etter produkter hvor vi utnytter mer lokale ressurser. Flere og flere er heldigvis villige til å betale mer for slike produkter, sier Thronsen.

Les mer: Strikkedilla på norsk ull

Bærekraft er nøkkelen

Bærekraftperspektivet betyr veldig mye for Ulvang, og Thronsen håper det vil bety enda mer fremover.

– Selv om dette produktet fortsatt ikke står for det store volumet, er dette en viktig satsning og viktig for merkevaren Ulvang. På sikt håper vi selvsagt at volumet blir større og at forbrukeren verdsetter at denne genseren er et mer bærekraftig alternativ som også utnytter en svært eksklusiv lokal ressurs, sier Thronsen.

Han sier at Ulvang vil bruke enda mer norsk ull i fremtiden også.

– Ja, vi håper flere og flere forstår fordelene med å velge mer bærekraftige produkter med norsk ull. Vi utvider mellomlagskolleksjon og har også noen andre hemmelige og spennende prosjekter på gang hvor vi skal utnytter mer lokale ressurser. Vi ser også at denne råvaren er attraktiv på eksportmarkedet, sier Thronsen.

Les mer: Norsk motedesigner elsker norsk ull

Ulvang er en av klesprodusentene som velger bærekraftig norsk ull i sine produkter. Håpet er å øke norskandelen framover. Foto: Ulvang

Norsk ull som isolasjon i ytterjakker

Lavalan er et merke eid av Baur Vliesstoffe og selskapet bruker helnorsk ull i noe av sin produksjon. Ulla blir brukt som fôr til ytterjakker.

– Ull har perfekte isolasjonsegenskaper. Det gir alltid det riktige isolasjonsnivået. Det spiller ingen rolle på aktivitetsnivået. Den har til og med en kjøleeffekt og undertrykker dårlige luktbakterier, sier Peter Krommer i Lavalan.

Norge er kjent kvalitetsull

Krommer sier at flere av plaggene i neste høst- og vinterkolleksjon vil inneholde norsk ull.

– Norge er blant landene med den høyeste standarden for dyrevelferd og er kjent for sin varierte og rene natur. Så alt i alt har vi valgt norsk ull på grunn av sin utmerkede kvalitet og dyrevelferdsstandarder, sier han.

Ull er det hvite gullet

Tviland fra Norilia er ikke overrasket over at tekstilprodusentene ønsker mer av den norske ulla.

– Vi kaller ull for det hvite gullet. Ull er en fantastisk fiber med mange gode egenskaper. Og den norske ulla skiller seg ut med en nydelig spenst, glans og slitestyrke som gjør at den har fremtiden foran seg, avslutter lederen av Norilias ullavdeling.