Bærekraft, Teknologi

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 24.05.2019

Elektrifisering

Norge kan bli et foregangsland innen det elektriske landbruket

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 24.05.2019

Norsk landbruk skal bli fossilfritt innen 2030. Nå kommer løsningene som skal elektrifisere det norske landbruket. - Norsk landbruk kan bli en pioneer innen det elektriske landbruket, sier fagsjef i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp.

Ifølge FNs klimapanel har vi 12 år på å halvere klimagassutslippene for ikke å overstige en temperaturøkning på 1,5 grader. En av løsningene på krisen er å bytte ut fossil energi med fornybar energi.

Fagsjef for forskning og innovasjon i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp, mener at det norske landbruket er i en unik posisjon til å vise vei inn i det elektriske landbruket.

– I Norge har vi alle forutsetninger som gjør at vi kan være helt i front på å ta i bruk elektriske og selvkjørende landbruksmaskiner, sier han.

Hør podcast med fagsjef Åge Klepp og Andre Monsrud fra Felleskjøpet Agri:

Naturlig å starte i Norge med elektrisk traktor

Den amerikanske produsenten av elektriske og selvkjørende traktorer, ZTractor, er enig med fagsjefen.

Ztractor ser nå til Norge som et testmarked for sitt første produkt, Bearcub24.

– Ifølge våre markedsanalyser er Norge det landet som ligger lengst fremme på elektrifisering. Særlig på personbilparken. Derfor er det naturlig å starte her, sier daglig leder i Ztractor, Bakur Kvezerli.

Kvazerli peker på at Norge har tilgang på billig og fornybar energi, i tillegg til at norske bønder er ivrige på å teste ut ny teknologi.

– Dere har et høyt kostnadsnivå som gjør at mange er på utkikk etter løsninger som effektiviserer produksjonen, sier han.

Slik kan ZTractors elektriske og selvkjørende traktor, Bearcup24, se ut. Illustrasjon: ZTractor

Traktor som går av seg selv hele døgnet

De selvkjørende og elektriske traktorene går helt av seg selv, 24 timer i døgnet.

– Det er klart at automatisering er en fordel i et høykostland som Norge. Se bare på hvordan melkebøndene har trykket melkeroboten til sitt bryst, sier Klepp.

Klepp tror automatiseringen av arbeidet på jordet bare er neste naturlige skritt for den moderne norske bonden.

– Trolig er det bare et spørsmål om tid før vi ser selvkjørende traktorer ta over de fleste oppgavene på jordet, sier han.

Les mer: Bonden bruker like mye tid i fjøset som før

Mer mat på samme areal med lettere utstyr

Fagsjefen mener de selvkjørende traktorene har flere fordeler enn at de er fossilfrie og autonome. Maskinene er lettere fordi de verken trenger en tung motor med drivstoff eller sjåfører.

– Forskerne spår at været i fremtiden vil bli våtere, og da trenger vi lettere utstyr som ikke synker ned i gjørma i åkeren, sier han.

Lettere utstyr er også mer skånsom mot jorda, og man unngår jordpakking. Det betyr at man kan få mer ut av jorda, og dermed produsere mer mat på samme areal.

– Jeg tror man også kan utnytte marginale arealer som tidligere har vært vanskelig å utnytte, fordi de små maskinene kommer lettere til enn de store tunge dieseltraktorene, sier han.

Klepp tror det ligger store muligheter i det elektriske landbruket for Norge.

– De elektriske landbruksmaskinene kan ikke bare bidra til å gjøre norsk landbruk fossilfritt, men også øke konkurransekraften med å redusere kostnader, få mer ut av marginale arealer og produsere mat enda mer miljøvennlig, sier Klepp.

John Deere er også på ballen

John Deere, traktoren som Felleskjøpet selger i sine butikker, er også på ballen år det gjelder den elektriske utviklingen.

– Det er en førerløs og autonom traktor, men med en litt annen løsning, forteller André Monsrud som er Utviklingssjef for grønn konkurransekraft i Felleskjøpet Agri.

For der de andre elektriske traktorene har batterier, er den elektriske traktoren til John Deere koblet til stikkontakt i veggen.

– Det er veldig spennende at også de etablerte aktørene ser dette som en mulighet og utvikler spennende nye løsninger, sier Monsrud.

Amerikanske John Deere jobber med en elektrisk selvkjørende utgave av den velkjente grønne og gule traktoren. Skjermdump: John Deere

Uvisst når den elektriske traktoren er i salg

Monsrud sier det er vanskelig å si når denne traktoren kommer på markedet slik at bønder kan kjøpe dem

– Vi har tett kontakt med dem og av det vi har skjønt er dette et demoprosjekt foreløpig, sier Monsrud.

Derfor ligger Ztractor og de kjente norske landbruksrobotene Thorvald og Asterix/Adigo litt foran John Deere i denne utviklingen.

– Innovative prosjekter og store teknologisprang kan ta litt tid, sier Monsrud.

En elektrisk traktor skal ikke koste noe mer enn dagens traktor

Så til spørsmålet som alle lurer på: Hva vil en slik elektrisk traktor koste?

– Det skal ikke koste noe mer enn en konvensjonell traktor, sies det, men pris er foreløpig ikke kjent. Helt sikkert er det at prisene må være konkurransedyktige med dagens maskiner og utstyr, men det er jo litt mindre enheter og derfor kan være vanskelig å sammenligne på pris, avslutter Monsrud.