Bærekraft

Oppdatert: 19.08.2020

Publisert: 18.08.2020

Økende interesse for norsk ull i tekstil og sko

Oppdatert: 19.08.2020

Publisert: 18.08.2020

Årlig blir det produsert rundt 4ooo tonn ull i Norge og interessen for å ta i bruk norsk ull er økende. - Norsk ull er i særklasse og er nesten for god til å være sann, sier skogründeren Andreas Malo Dyb som tatt i bruk ull fra sauerasen Grå Trønder i sine populære nye sneakers.

Den norske skoprodusenten Kastel produserer sneakers for norske værforhold. «Sneakers» er en type joggesko som er laget til fint vær og klarer seg ikke alltid godt i det norske klimaet.

Da Kastel skulle lage sin nye modell «Lofoten» valgte de ull fra den norske sauerasen Grå Trønder som materiale. Det var ikke tilfeldig.

– Norsk vær er ekstremt variert og ingen har laget sneakers for norske forhold før. Vi måtte ta høyde for alt fra sol, vind, regn, snø og sludd. Vårt mål er å lage sko til alle disse forskjellige værforholdene og den norske ulla passer perfekt, sier skogründeren Dyb.

Lytt til landbruk.no på øret med Andreas Malo Dyb og Marion Tviland fra Norilia.

Norsk ull har vært svaret hele veien på de norske værutfordringene

Kastel og andre med dem har i lang tid undersøkt syntetiske stoffer for å kunne hanskes med de norske værutfordringene.

– Det ble faktisk et naturlig svar på et naturlig problem. Den er norske ulla er nemlig temperaturregulerende, fuktabsorberende og har vannavstøtende egenskaper. Tenk at vi egentlig har hatt svaret foran oss hele veien, sier han.

Les mer: 7 grunner til å kjøpe norsk ull

Entusiastiske bønder og forbrukere

Forbrukerne hadde tydeligvis ventet på sko i norsk ull.

– Kundene var mye mer klare for dette enn det mellomleddet – forhandlerne – var. Vi bestilte et altfor lite parti og gikk tomme med en gang og, sier Dyb.

Bøndene har også vært gira etter å levere ull.

– Det er kult at begge ytterkantene i verdikjeden har vært entusiastiske på dette prosjektet, sier Dyb.

Les mer: norsk ull blir enda bedre

Da Kastel skulle lage sin nye modell «Lofoten» valgte de ull fra den norske sauerasen Grå Trønder som materiale. Det var ikke tilfeldig. Foto: Kastel/Hermier Communications

Norsk ull har gode egenskaper og er bærekraftig

Slitestyrke, spenst og glans er egenskaper som kjennetegner den norske ulla. Det er også grunnen til at flere vil bruke den i industrien.

– I tillegg oppdager flere og flere at norsk ull er en bærekraftig produksjon som har friske dyr med god dyrevelferd og som bruker de gressressursene vi har. Sauen omdanner gress til kjøtt og ull, sier Marion Tviland, leder for ullavdelingen i Norilia.

Norilia er et heleid datterselskap av Nortura, som tar hånd om plussproduktene fra produksjonen  – også den norske ulla.

Les mer: Forbrukere vil ha norsk ull basert på norske ressurser

Norsk ull er best til slitesterke stoffer

Den norske ulla egner seg ikke til å ha helt innerst mot kroppen. Da brukes ofte plagg som er laget i merinoull fra Australia.

– Norske ull er litt grovere. Den fungerer best som et mellomlag eller ytterlag i påkledningen, forklarer Tviland.

Den norske ulla går derfor gjerne i dag til møbler, bunadsstoff, strikkegarn, interiør som pledd og puter og til motedesign.

– Og til sko, skyter Dyb inn.

Les mer: Helly Hansen vil resirkulere norsk ull

Norsk ull holder fasongen på skoene

Skoeventyret laget i norsk ull startet med at Kastel så på generell ull som et fantastisk materiale som ville passe perfekt i sko.

– Og så begynte vi å grave i den norske ulla og deretter den lokale ulla. Flere av de lokale sauerasene i Norge har blitt oversett i vår industri, så det var også en årsak til at vi ville ta denne ulla i bruk.  Vi elsker «underdogs» eller i denne sammenheng «undersheeps», ler skogründeren.

Les mer: Ull er gull – og norsk ull er bedre fordi den er bærekraftig

Ull fra sauerasen Grå Trønder er blitt en viktig del av den nye skoen til Kastel Shoes. Foto: Aurora Hannisdal/Differ Media

Økende interesse for norsk ull, men noen henger etter

Fra flere miljøer er det nå økende interesse for den norske ulla.

– Det er flere som ønsker å ta i bruk norsk kull fordi man ser at det er en bra fiber og at den norske ulla er produsert bærekraftig, sier Tviland.

Hun viser til flinke spinnerier og veverier, som blant annet Krivivev

– Men fortsatt er det flere industrier og bruksområder som benytter seg av den norske ulla som materiale. Vi har noen veier å gå, men gjennom at flere aktører i verdikjeden samarbeider om å få på plass løsninger, slik som for Kastelshoes, åpner nye muligheter seg slik at stadig flere kan benytte seg av norsk ull, sier Tviland.

Les mer: Strikkedilla på norsk ull

Norske bøndene gjør en god jobb

Ullsjefen i Norilia er stolt over de norske bøndene og jobben de gjør med ulla.

– Jeg er imponert hva de får til og det de gjør for å fremme god ullkvalitet, sier hun.

Men også de norske sauebøndene kan bli enda bedre, mener ullsjefen.

– Det er særlig viktig å passe godt på ullkvaliteten gjennom høsten, så ikke det blir borrer i ulla fra beite og at man unngår å få rester av høy og annet fôr i ulla. Det er også viktig for kvaliteten at man klipper til rett tid, klipper rett og sorterer rett. Men alt i alt er produsentene flinke altså, skryter ullsjefen.

Alle sko skal ha et hjem å gå til

Kastel sko fortsetter med bærekraftig tankegang og bruk av norsk ull.

– Vi har bevist at her er det en etterspørsel, så vi skal fortsette med å bruke norsk ull og kanskje også se på andre saueraser. Vi skal fase ut alt syntetisk materiale i produksjonen og se hva vi kan gjøre med det naturen faktisk har å by på, sier Dyb.

Han vil også jobbe for at industrien bruker mer av nettopp det naturen gir.

– Forbrukeren er jo positiv, så noen må trigge industrien og få dem til å lytte. Vi vil være mellomleddet mellom dem og forbrukeren, sier Dyb.

Resirkulering av skoene er også neste mål i bærekraftig retning.

– Vi har begrensede ressurser på denne planeten vår, så derfor skal alle skoene kunne resirkuleres.

Hvert eneste skopar skal ha et hjem å gå til. Vi må gi makten tilbake til sluttkundene og vi må produsere kun det markedet vil ha, avslutter lederen i Kastel Shoes.

<h3>Se video:</h3>