Bærekraft

Oppdatert: 29.09.2020

Publisert: 25.09.2020

Potetsamvirket HOFF lar ingen poteter havne i søpla

En tredjedel av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Oppdatert: 29.09.2020

Publisert: 25.09.2020

Tonnevis med frukt og grønt kastes fordi de har «feil» størrelse, fasong eller farge. - Vi har utarbeidet en ordning for å sikre at dette ikke blir skjebnen til en eneste potet, sier administrerende direktør i potetsamvirket HOFF, Ingeborg Flønes.

En tredjedel av all mat som produseres i verden blir aldri spist.

Årsaken er at mye av frukt og grønnsaksproduksjonen i verden skal passe inn under visste skjønnhetskriterier og aldri kommer seg til butikkhyllene.

For å redusere både klimagassutslipp og øke verdiskapingen til norsk landbruk må vi slutte å kaste verdifulle råvarer i søpla. Det har norsk potetindustri skjønt for lenge siden.

– Her hos HOFF kastes ingen ting. All potet som blir levert til oss blir brukt til noe fornuftig, sier Flønes.

Les mer: Norsk potetproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis

Poteter med feil størrelse er også bra poteter

Når Flønes sier alle poteter, mener hun også de 50 000 tonnene med potet som ikke når kravene til å bli solgt i butikk og som industripoter.

– Vi kaller de «avrenspoteter». De kan ha feil størrelse, ha fått noen flekker eller pådratt seg skader, men de inneholder akkurat de samme næringsstoffene og kan derfor brukes til andre formål, forteller Flønes.

Les mer: Du spiser flere poteter enn du tror

Ingeborg Flønes er administrerende direktør i Hoff og sørger for at hver eneste potet blir brukt til noe fornuftig. Foto: Julie Lunde Lillesæter/Differ Media

En ordning som sikrer sirkulært bruk 

For å sørge for at også «avrenspotetene» blir brukt til noe fornuftig, har potetsamvirket HOFF vært med å utarbeide det som i dag kalles «avrensordningen».

– Potetene som av ulike årsaker ikke kan selges i butikk eller brukes i industri tar vi imot og lager ulike produkter av, slik som sprit til akevitt, stivelse til bruk i kjøttfarse og glykose til gelé, sier Flønes.

Potetskall og andre rester som ikke kan gå inn i ordningen finner HOFF andre bruksområder til.

– Vi kaster ingen ting. Det som blir avfall fra produksjon av sprit, stivelse og glykose, som for eksempel drank og rasp, bruker vi til dyrefôr for både storfe og gris, sier hun.

Les mer: Visste du at seigmenn inneholder potet?

Avrensordningen gir mindre matsvinn i hele verdikjeden

Uten avrensordningen ville ikke de 50 000 tonnene med potet blitt brukt til noen ting. Ordningen bidrar til lavere matsvinn både i industrien og på forbrukernivå.

– Avrensordningen er viktig for å redusere matsvinn. Verken forbrukere eller industri ønsker stygge poteter, og om vi ikke kunne levert det inn så måtte vi jo bare ha kastet dem, sier potetbonde Thor Johannes Rogneby.

Potetbonden mener avrensordningen også bidrar til at forbrukere kaster mindre mat.

– Som potetprodusenter ønsker vi å levere best mulig vare, og for å gjøre det så må vi fjerne stygge poteter som forbrukerne ikke vil ha, noe avrensordningen sørger for på en god måte. Når kvaliteten bedres, holder potetene seg lengre og da blir matsvinnet mindre hos forbrukeren også, avslutter Rogneby.