Bærekraft

Publisert: 08.07.2020

Takk bøndene for de fantastiske norske fjordlandskapene

Uten beitedyra ville området ved Klungnes i Møre og Romsdal vært helt gjengrodd. Foto: Øyvind Heen/Fjords.com

Publisert: 08.07.2020

Uten innsatsen til bøndene og dyra deres ville det norske fjordlandskapet grodd igjen og ikke vært så vakkert som det er i dag.
- Det må vi takke de norske bøndene for, sier naturfotograf Øyvind Heen.

Øyvind Heen er kjent for sine vakre naturbilder fra norske fjorder og fjell. Han står også bak nettsiden fjords.com og Instagramkontoen @norwegianfjords med 46 000 følgere fra hele verden.

Naturfotografen er tydelig på hvem vi skal takke for det vakre landskapet.

– Landbruket og beitedyra er veldig viktig for mine bilder. De bildene jeg er mest glad i har ofte et samspill med flott kulturlandskap, dyr og bygninger som er der på grunn av bønder som driver gårder og fjellgårder, sier han.

Se Heen sine favorittbilder av norsk kulturlandskap nedover i saken.

Turister nyter utsikten ved Skageflå i Geiranger. Foto: Øyvind Heen/Fjords.com

Ingen wow- faktor uten beitedyra

Heen har reist Norge på langs og på tvers for å fotografere mye av vårt vakre landskap. Flere av motivene er fra området hvor han selv vokste opp, nemlig Romsdal i Møre og Romsdal.

Romsdal er i dag et mye besøkt område fra internasjonale turister. Heen har nok selv trukket flere av dem dit på grunn av bildene han legger ut på Instagram.

– Uten beitedyra ville Norge vært gjengrodd. Vi hadde ikke hatt så mye å vise frem og turistene ville ikke fått den wow-faktoren, sier han.

Les mer: Færre dyr på beite vil få store negative konsekvenser

Naturfotograf Øyvind Heen nyter utsikten og de vakre norske fjordlandskapene. Foto: Ståle Melby

Fjellgårder er viktig for norsk kulturhistorie

Heen tar også en del bilder av fraflyttede gårder. Mange av gårdene ble fraflyttet for over hundre år siden da mange vestlendinger søkte lykken i Amerika.

Han er takknemlig for de som legger inn mange timer frivillig innsats for å holde de gamle fjellgårdene vedlike. Han mener det er en viktig del av vår kulturhistorie.

– Norge og fjordene uten samspillet med natur, dyr og folk, og historien om svunne tider med hardt arbeid ville vært fattigere, sier han.

Les mer: Landbruket er viktig for norsk reiseliv

Klungnes i Møre og Romsdal. Foto: Øyvind Heen/Fjords.com

Bøndene burde fått betalt for beitedyras innsats

Heen synes det er trist at det blir stadig færre gårder langs fjordene. Han ser forskjell på landskapene som brukes til beite og de som får står i fred.

Han mener bøndene burde få betalt for jobben de og beitedyra gjør med å rydde kulturlandskapet vårt.

– Vi har brukt mange milliarder kroner på prosjekter som Nasjonale Turistveger. Det er flott, men jeg synes også vi burde betale bøndene for den jobben de gjør med å dekorere fjordene våre hver eneste dag, avslutter han.

Les mer: Gjengroing av utmarka er et miljøproblem