Bærekraft

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 06.09.2019

Verdens høyeste trebygg ruver over Mjøsa

I 2018 stod Mjøstårnet i Brumunddal ferdig – laget av 100 prosent norsk trevirke. Foto: Aurora Hannisdal / Differ

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 06.09.2019

I Brumunddal har det reist seg et landemerke i tre. Mjøstårnet er verdens høyeste trehus og er bygget med norsk skog!

– Ideen bak Mjøstårnet var å svare på politikeres oppfordring til det grønne skiftet. Kortreist og bærekraft i all sin enkelthet, sier eiendomsutvikler Arthur Buchardt.

I Norge bygges de fleste bolighus i tre, men når det gjelder næringsbygg, er soga en annen.

– Ringsaker kommune er kanskje den kommunen som har mest treprodukter knyttet til bygg. Så da ønsket jeg å lage et utstillingsvindu om hva det er og hva det representerer, sier Buchardt.

Se video av verdens høyeste trebygg:

Flere næringsbygg må bygges i tre

Tre blir mer og mer populært i næringsbygg, men det er fortsatt et stykke å gå. Den siste tiden har det blitt bygget noen skoler og studentboliger i tre. I privat sektor er det derimot få næringsbygg i trematerialer.

– Jeg anbefaler alle å bygge i tre, med hensyn til våre barn og barnebarn og barnebarns barn. Byggherrer, sånne som meg, må tenke lenger enn neste år. Når det gjelder vårt samfunnsansvar, må vi tenke noen generasjoner, sier Buchardt.

Les mer: I skogen vår vokser det 11 milliarder klimaløsninger.

Norsk skog er verdens fineste fordi det står rundt oss, og vi trenger ikke frakte det over lange avstander, sier Buchardt. Foto: Aurora Hannisdal / Differ

Kortreiste materialer

For Buckart har det vært viktig å bruke så mange lokale råvarer som overhodet mulig.

– Her er det trær som har stått oppi skauen her 15 km unna, så har det gått til ei sag på Biri og til Moelv for å bli limtre. Alle veggelementer er laget 50 meter borti gata. Stolene er fra Dokka. Stoffet er fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk og skiferen er fra Otta, sier byggherren.

I heissjaktene er det massivtre av skandinavisk tømmer satt sammen i Østerrike. Dette var kun fordi det ikke fantes massivtreprodusenter i Norge da prosjektet startet.

– Norsk skog er verdens fineste fordi det står rundt oss. Vi trenger ikke frakte det over lange avstander. Det er ikke noe vits i å gå over bekken etter vann, sier Buchardt.

Les mer: Vi redder ikke klima ved å la den norske skogen stå.

Etterlyser offensive skogeiere

Til tross for at Buchardt er fornøyd med arbeidet med Mjøstårnet savner han mer offensivitet fra skogeierne.

– Norske skogeiere må se de fantastiske mulighetene de sitter på og tenke mer innovativt. For at flere skal bygge i tre må trenæringen også bli enda flinkere til å promotere og forklare fordelene, avslutter han.

Administerende direktør i Norsk Skogeierforbund, Per Skorge, tar oppfordringen

– Vi må flinkere til å synliggjøre mulighetene og det er bl.a hensikten med «Tenk tre» – kampanjen, sier Skorge.

Hør podcast med Per Skorge og Aasmund Bunkholt: