Bioøkonomi

Oppdatert: 10.09.2019

Publisert: 06.09.2019

5 eksempler på bærekraftig og innovativ bruk av norske trær

Vestre lager utemøblene som du nå finner i mange land i Europa, men også på Times Square i New York. Foto: Vestre

Oppdatert: 10.09.2019

Publisert: 06.09.2019

Skal vi løse klimakrisen må flere bedrifter ta i bruk fornybare og utslippsfrie råvarer fremfor fossile. Her er fem bedrifter som tar i bruk norske trær for å lage miljøvennlige og kule produkter.

1. Karbonnøytrale, norske tremøbler på Times Square

Den norske møbelprodusenten Vestre har som mål å bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent.

Vestre lager utemøblene som du nå finner i mange land i Europa, men også på Times Square i New York. 50 millioner besøker Times Square årlig. Vestre bruker mest miljøsertifisert skandinavisk furu i sin produksjon, i tillegg til verdens reneste stål og aluminium og miljøsertifisert skandinavisk treverk.

Les mer: Møblerer verden med skandinavisk furu.

2. Treskia er tilbake!

Hos EVI skifabrikk utenfor Oppdal produserer de ski med et evighetsperspektiv. Da er tre en viktig del av produksjonen.

– Tre er jo naturens eget superkompositt, egentlig. Man greier ikke matche tre med noen andre kunststoffmaterialer. I tillegg har en tømmerstokk mange ulike egenskaper etter hvilken side av stokken du skjærer ut fra, og for oss skaper det mange muligheter, forteller industridesigner Endre Hals.

EVI ski produserer rundt 300 bar ski i året.

Les mer: Evigvarende ski med kjerne av tre

3. Borregård

Hos Borregaard lager de produkter du ikke ante kunne lages av tre. Av 1000 kg tømmer blir hele 875 kg til salgbare produkter.

I Sarpsborg ligger et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Gjennom en rekke kjemiske prosesser i bioraffinieriet blir flisen omgjort til lignin, cellulose, vanillin, mikrofibrillær cellulose og bioetanol. Dette kan erstatte olje på en rekke bruksområder innen blant annet landbruk og fiskeri, byggeindustri, farmasi og kosmetikk, næringsmidler, batterier og biodrivstoff.

Les mer: Alt som kan lages av olje, kan også lages av tre.

4. Verdens høyeste trehus ruver over Mjøsa

I Brumunddal har det reist seg et landemerke i tre. Mjøstårnet er verdens høyeste trehus og er bygget med norsk skog!  I Norge bygges de fleste bolighus i tre, men når det gjelder næringsbygg, er soga en annen.

– Ringsaker kommune er kanskje den kommunen som har mest treprodukter knyttet til bygg. Så da ønsket jeg å lage et utstillingsvindu om hva det er og hva det representerer, sier initiativtaker Arthur Buchardt.

Les mer: Verdens høyeste trehus ruver over Mjøsa.

Kortreist og bærekraft i all sin enkelthet, sier eiendomsutvikler Arthur Buchardt. Foto: Aurora Hannisdal / Differ

5. Fra hodepine til godt læringsmiljø

Nye Ulsmåg skole er bygget i tre for best mulig trivsel og inneklima. Det som en gang var en gammel skole hvor elevene slet med hodepine, er i dag et bygg hvor barna har et godt læringsmiljø.

Skolen er bygget med en bærekonstruksjon i massivtre og limtre, og utvendig kledd med varmebehandlet furu. At den ble bygget i tre, var ikke et tilfeldig valg.

Ved å bruke naturlige materialer ønsket arkitekt Ola Roald å skape en skole som både er estetisk fin, slitesterk og ikke minst, bra for helsen.

– Det er ingen tvil om tre spiller en positiv rolle både for klima inne og ute. Å bygge i tre skaper gode omgivelser, sier Aasmund Bunkholt i Trefokus AS.

Les mer: Bedre inneklima på 1, 2, tre.