Bioøkonomi

Oppdatert: 09.11.2018

Publisert: 06.11.2018

Amerikanske svinebønder i tøff konkurranse nyter godt av norsk avlsarbeid

Amerikanske svineprodusenter er i heftig konkurranse. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Oppdatert: 09.11.2018

Publisert: 06.11.2018

Norske svinebønder har avlet frem en sunn og bærekraftig gris i over 50 år. - Resten av verden er heldige som kan høste av arbeidet til de norske svinebøndene, sier direktør i Topigs Norsvin USA, Mike Terrill.

Det norske svinegenetikkselskapet Norsvin har vært i det amerikanske markedet siden 2002.

Etter fusjonen med nederlandske Topigs i 2014 ble Topigs Norsvin USA etablert. Selskapet har hovedkontor rett utenfor St.Paul/Minneapolis i Minnesota.

– Vi selger genetikken vår til bønder over hele USA. Grisene gjør det veldig bra og vi vokser år for år, sier Terrill.

Les mer: I USA har 15 prosent av alle griser norske gener

Den norske grisen er ei god mor!

Terrill mener de norske grisene bringer mye godt med seg til det amerikanske svinemarkedet.

– Det norske landsvinet er ei god mor, de får mange friske grisunger og de melker bra, forklarer han.

Siden 1958 har norske svinebønder gjennom samvirke avlet frem en sunn og bærekraftig gris.

– Vi er heldige som kan høste av det gode arbeidet som er gjort, sier han.

Les mer: Med norsk svinegenetikk trenger ikke griser i USA antibiotika

Mike Terrill, direktør i Topigs Norsvin USA, er veldig fornøyd med avlsarbeidet til de norske svinebøndene. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Amerikanske bønder på jakt etter genetikk som kan redusere kostnadene

Konkurransen i det amerikanske svinemarkedet er blitt veldig tøff de siste årene.

Trumps handelskrig med Kina, en stor importør av amerikansk svinekjøtt, hjelper heller ikke på situasjonen.

– Marginene har blitt veldig små i amerikansk svineproduksjon. Mange bønder leter når etter genetikk som kan redusere kostnadene og øke marginene noe, sier Terrill.

Les mer: Norsk ekspertise på svinegenetikk skal gi friske amerikanske griser

Amerikanerne har fått øynene opp for fôreffektive Norsvin-griser

For mange svineprodusenter er fôreffektiviteten til Norsvin-grisene minst like viktig som sunne og friske griser, mener Terrill.

Fôrsituasjonen i Norge og USA har historisk vært veldig forskjellig. De amerikanske svinebøndene har hatt tilgang på billig fôr fra Midtvesten, mens fôr alltid har vært en stor kostnad i Norge.

– Derfor har nok dere i Norge hatt et større fokus på fôreffektivitet enn oss, men det er nå i ferd med å endre seg, sier direktøren.

Topigs Norsvin i verdenstoppen på forskning

Terrill tror Topigs Norsvin vil lykkes i det amerikanske markedet fordi de har det beste produktet.

– Vi mener vi har den beste genetikken. Vi er også det selskapet i verden som satser mest på forskning og innovasjon, og det er der den avlsmessige fremgangen vil komme fra i fremtiden, sier han.

Hør Norsvins Wenche Helseth fortelle om det amerikanske griseventyret:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din