Bioøkonomi31.01.2017

Bærekraftig mote på moten

Jenny Skavlan samarbeider med klesgiganten Vero Moda om en bærekraftig kleskolleksjon med blant annet en kåpe av resirkulert ull. Vil kortreist ull fra Norge bli å finne i butikkhyllene om ikke så lenge? Foto: Vero Moda

31.01.2017

Bærekraftig mote er på moten. Det er gode nyheter for bærekraftig norsk ull, hud og skinn!

Forbrukertrender viser at vi vil vite hvor og hvordan produkter som vi kjøper i butikken er produsert. Åpenhet og sporbarhet til råvarene er en positiv trend for norsk landbruk og et ønske fra forbruker.

Les mer: Norsk designer elsker norsk ull!

Vi vil vite hvor produktene kommer fra

– Bærekraftig mote vil helt sikkert ta en større plass i fremtiden, sier Kathrine Milman, bærekraftsansvarlig i kleskjeden Vero Moda.

Klesgiganten har nettopp hatt et samarbeid med Jenny Skavlan der blant annet resirkulert ull har vært brukt til stor suksess og i takt med bærekraftprinsippet.

– Resirkulert ull er rester fra produksjonen, som ellers ville vært kastet. Det kan være rester fra spinneriets overskudd. Ulla blir rett og slett spunnet opp igjen og brukt på nytt, sier Milman.

Les mer: Ull er gull – og norsk ull er bedre fordi den er bærekraftig

Denne jakken er laget av resirkulert ull og designet av Jenny Skavlan for Vero Moda sin Green Attitude-kolleksjon. Foto: Vero Moda.

Nordisk mote skal bli verdens mest bærekraftige

Hver nordiske borger kjøper hvert år tekstiler som forårsaker CO2-utslipp tilsvarende en kjøretur gjennom regionen, fra lengst nord i Norge til Danmark. Med en ny handlingsplan for tekstil gjør de nordiske miljøministrene felles front mot forurensningen fra mote- og tekstilbransjen.

Handlingsplanen for tekstil, som er et initiativ fra det danske formannskapet for Nordisk Ministerråd, er første skritt på veien for å gjøre nordisk mote til den mest bærekraftige i verden.

Skandinavisk design er allerede verdensberømt. Nå skal Nordens mote- og tekstilbransje bli kjent som verdens mest bærekraftige:

«Vi skal være førende innenfor bærekraftig design, forbruk og produksjon», lyder visjonen i en ny nordisk handlingsplan for tekstil, som de nordiske miljøministrene presenterte i København i 2015.

– Vi vil blant annet utvikle et nordisk akademi for bærekraftig mote og design, slik at designere i hele Norden kan bli utdannet i å designe bærekraftig. Det ligger dessuten en rekke nye forretningsmuligheter i grønn mote.

– Norden kan være med på å løse globale miljøproblemer, og samtidig skape vekst og arbeidsplasser, sa Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl den gang.

Norsk ull og skinn er et bærekraftig alternativ

Et økende fokus på naturlige og miljøvennlige alternativer er positivt for den norske ulla og lammeskinn, mener ullansvarlig i Norilia, Marion Tviland.

Les mer: Norske Dagros er i verdens fjongeste butikker

– Ull er en fornybar og biologisk nedbrytbar ressurs. Det gjør norsk ull til verdens mest miljøvennlige tekstilfibrer, sier Tviland.

Norske sau og lam er på beite og spiser friskt gress hele sommeren. Det gjør norsk ullproduksjon bærekraftig. Foto: Øyvind Heen.

Norsk ull brukes i dag mest til garn, bunad- og møbelstoff. Norske lammeskinn eksporteres i stor grad til Sør-Europa. Tviland mener det er stort potensiale i å oppfordre designere til å bruke norsk ull og skinn i tekstilproduksjon og mote.

Les mer: Norsk ullvarefabrikk kan ikke få nok norsk ull

– Norilia sin ull er Svanemerket. Dette er en bekreftelse på lav kjemikaliebruk og god dyrevelferd blant norske sauebønder per i dag. Vi bidrar til utnyttelse av hele dyret fullt ut. Det vil si at alle ressursene utnyttes og bidrar til å skape merverdi tilbake til produsent – det er bærekraftig. Norsk sauehold har kjøttproduksjon som utgangspunkt, men det er viktig at de øvrige ressursene også utnyttes og ikke går tapt, som ulla, sier Tviland.

Bruk av norsk ull i motebransjen er gull verdt

– Vi er selvsagt positive til at motebransjen bruker mer norsk ull og gir norsk ull god omtale. Det håper vi gir økt salg av norsk ull til norske ullvarefabrikker, forteller Lars Erik Wallin, generalsekretær i Norsk Sau og Geit (NSG) som er medlemsorganisasjonen for småfeholderne i Norge.

Avlsarbeidet på sau er en viktig oppgave i NSG, men verdien av ulla har blitt redusert i forhold til verdien av kjøttet, og det har ført til mindre vektlegging av ull i avlsarbeidet.

– Men den nå økte interessen for norsk ull, og da spesielt finfibret lammeull av crossbred og spælull av god kvalitet, reflekteres nå gjennom økt innsats i avlsarbeidet som NSG driver.

Wallin forteller at de er lydhøre for hva markedet ønsker.

– Økt betalingsvilje hos ullvarefabrikkene for de beste kvalitetene av norsk ull er det beste signalet vi kan få for at vi skal legge enda mer innsats i kvalitetsproduksjon av ull, avslutter Wallin.