Bioøkonomi

Oppdatert: 21.08.2019

Publisert: 16.08.2019

Den norske jordbærsesongen skal bli enda lenger

Ny jordbærsorter testes nå ut i Norge. Foto: Aurora Hannisdal

Oppdatert: 21.08.2019

Publisert: 16.08.2019

Nå kan du snart få nyte norske jordbær enda lenger. Gartnerhallen jobber nå for at den norske jordbærsesongen skal utvides og at det skal bli flere bær med enda bedre smak.

I dag er den norske jordbærsesongen fra slutten av mai og ut september.

– Det er en stor forskjell fra hva det var før. Da jeg var liten var det 5 ukers sesong, nå har vi 20 uker, sier jordbærbonde Simen Myhrene fra Sylling.

Les mer: Midnattssol gir verdens beste jordbær

Jordbær i tunell er fremtiden

Myhrene har i de siste årene benyttet seg av nye produksjonsmetoder, men kun en liten andel, under 5% av norsk jordbærproduksjon er i tunnel.

– På den måten har jeg tro på et økt norsk volum. Produsentene er så dyktige og dedikerte. De er så villig til å satse og investere de som virkelig vil.  Jeg tror de kan dekke mye mer med norske jordbær, og strekke sesongen litt, så det ikke blir bare importerte bær utenfor nåværende sesong, sier markedssjef i Gartnerhallen, Mia Robinson Lundgren.

I 2015 ble det lov å importere jordbærplanter.

– Vi har slik fått mulighet til å utvide sesongen. Det gjør at vi kan plante til ulike tider og får avling over lengre periode, forklarer Myhrene.

Gartnerhallen jobber nå for at den norske jordbærsesongen skal utvides. Foto: iStock

Ny jordbærsorter testes nå ut i Norge

At Importstopp av jordbærplanter ble opphevet gjør også at flere jordbærsorter kan testes ut.

– Nå kan vi forsøke ut flere sorter som passer i tunell. Det vil påvirke viljen til å dyrke jordbær, sier  Myhrene. Han viser til morellproduksjon i tunell som har en mangedobling økonomisk sett.

Drahjelp av den norske forbruker

Flere undersøkelser viser at norske forbrukere ønsker norsk mat. Og spesielt norske jordbær.

– Vi har en god drahjelp av den norske forbrukeren. De har makten og vi vet de ønsker norske jordbær, sier Lundgren.

Jordbærbonden fra Sylling er sikker på at norsk jordbærproduksjon har et stort potensiale.

-Men vi må bygge litt selvtillit. Det er billigere å importere, men vil vi ha norske jordbær må både bønder og forbruker akseptere at kostnadsnivået er høyere i Norge, sier Myhrene.

Jordbærbonde Simen Myhrene er sikker på at norsk jordbærproduksjon har et stort potensiale. Foto: Aleksander Andersen

Kortreiste jordbær er best

Myhrene tror kortreist mat er nøkkelen til suksess.

– Alle land har verdens beste bær fordi jo lengre du er unna åker, jo dårligere smaker de. Derfor er jeg ikke redd for at importspøkelse skal ta meg. Men vi må ta tak i produksjon for å tak i konkurransen som kommer. Vi kan det, siden vi er et teknologidrevet samfunn, avslutter jordbærbonden fra Sylling.

Les mer: Landbruksroboten Thorvald er et våpen mot importen