Bioøkonomi

Publisert: 11.02.2020

Derfor bør du spise mer løk

Publisert: 11.02.2020

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 7 kilo løk i året, mens forbruket enkelte steder ved Middelhavet er 3-4 ganger høyere. - Den aller viktigste grunnen til å spise mer løk er at den får maten til å smake godt. I tillegg så har den flere helsegevinstene som en bonus, sier Forsker ved NIBIO, Ingunn Vågen.

1. Rik på antioksidanter

Løken inneholder flere ulike typer antioksidanter. Den er spesielt høy på typen flavonoider, som er påvist å redusere risikoen for kreft.

2. Hemmer bakterier

Løken beskrives derfor som en slags naturlig antibiotika fordi den inneholder svovelholdige stoffer som hemmer en del bakterier.

3. Forebyggende mot hjerte- og karsykdommer.

Løken reduserer kolesterolnivået i blodet og minsker dermed risikoen for blodpropp og hjerteinfarkt. Det er påvist at hvitløk også kan bidra til å senke blodtrykket.

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 7 kilo løk per person. Dette er lite sammenlignet med Middelhavsområdet hvor forbruket ligge på 25 kilo løk per innbygger. Foto: Aurora Hannisdal / Differ Media

4. Bra for astmatikere og allergikere

Det er påvist at løk kan lindre symptomene til astmatikere og allergikere

5. Løk bra for tarmsystemet

Løk inneholder mye av fiberne fruktaner som er kjent for å være positiv for tarmhelsa.

Se video av grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang på Vang gård: