Bioøkonomi

Publisert: 14.07.2020

Derfor kan du spise så mange is du bare vil i sommer

Hvordan kan du bidra til et levende landbruk og arbeidsplasser over hele landet? Spis is! Foto: Diplom-Is

Publisert: 14.07.2020

I sommer kan du spise så mange is du bare vil. Velger du en av favorittene til Diplom-Is er du med på å styrke norsk landbruk og matproduksjon i hele landet!

Nordmenn har mange isfavoritter. Krone-is, Sandwich og Royal er alle på salgstoppen til Diplom-Is.

Det kanskje ikke alle tenker på når de nyter sin favorittis i sommer er at de er med på å opprettholde landbruk og arbeidsplasser i hele landet.

– Diplom-Is er et heleid selskap av meierisamvirket TINE, som igjen er eid av norske melkebønder. Slik er vi også med på å styrke norsk landbruk, norsk matproduksjon og norske arbeidsplasser, sier markedsdirektør Anne Borgen Sturød.

Les mer: 3300 norske melkekyr sikrer iskrem-sommeren

Anne Borgen Størud er markedsdirektør i Diplom-Is. Hun mener den norske isen er ekstra god fordi dyra i Norge har det godt. Foto: Diplom-Is

Den norske melka gjør isen ekstra god

Diplom-Is produserer mer enn 20 millioner liter iskrem på norsk melk årlig. Det betyr at de trenger 2,5 millioner liter fløte og cirka 9 millioner liter melk til iskremproduksjonen i løpet av et år.

– Dermed trenger vi 3300 kyr for å kunne produsere all isen som vi selger, noe som tilsvarer snittleveransen fra 120 norske gårder, sier Borgen Sturød.

Direktøren mener den norske melka gjør at Diplom-Is kan skryte av god smak på isen.

– Ettersom vi er eid av norske bønder har vi stort fokus på dyrevelferd og dyrehelse. Det betyr at vi kan lage iskrem av svært høy kvalitet, sier hun.

Les mer: Diplom-Isbilen sikrer norske arbeidsplasser og reduserer matsvinn

Diplom-is jobber mot en bærekraftig bilpark

Som heleid selskap av norske bønder tar Diplom-Is bærekraft på alvor.

– Bærekraft er viktig for oss i Diplom-Is. Vi jobber aktivt med å redusere fotavtrykket vårt ved blant annet å redusere matsvinn, energiforbruk, CO2-utslipp og plastforbruk, sier hun.

Diplom-Is har også tatt grep for å gjøre transporten så miljøvennlig som mulig.

– I år har vi investert i distribusjonsbiler som har erstattet aggregater som går på diesel med el-aggregat, og vi arbeider med flere leverandører om muligheten for å produsere biler som ikke bruker fossilt drivstoff, sier hun.

Les mer: Nå kjører melkebilen på kukraft!

Diplom-Is produserer mer enn 20 millioner liter iskrem på norsk melk årlig. Foto: Diplom-Is

Nye smaker, men samme gode råvarer

Hvert år lanserer Diplom-Is mange nye smaker.

– I år lanserte vi mange smakfulle nyheter. Ved siden av Kræsj Pink har også Litago Krone-Is sjokolade og vanilje fra Diplom-Is blitt en favoritt blant mange, og fikk terningkast 6 i VGs is-test, sier markedsdirektøren.

Men, det som ikke endrer seg er råvarene.

– Når vi lager isen vår her på fabrikken i Nittedal bruker vi kortreist melk og fersk fløte fra norske bønder for å sikre god kvalitet og smak, avslutter hun.