Bioøkonomi

Oppdatert: 15.07.2020

Publisert: 23.06.2020

Derfor skal du betale litt mer for norske jordbær i sommer

Det er få ting som er så godt som norske jordbær. Foto: Aurora Hannisdal/Differ Media

Oppdatert: 15.07.2020

Publisert: 23.06.2020

Koronapandemien har skapt mange problemer for norske jordbærbønder. Likevel har de brettet opp ermene for å levere jordbær til deg og meg. - Jordbæra blir dyrere i år for smitteverntiltakene er kostbare, sier jordbærprodusent Simen Myrene fra Ekeberg Myhrene AS.

Det er nervepirrende nok å være jordbærbonde om ikke en verdensomspennende pandemi skal øke spenningsnivået.

– Du skal ha et sterkt hjerte for å være jordbærbonde. Det skal så lite til, som en frostnatt eller to, og så er hele årsinntekta di ødelagt, forklarer jordbærprodusent Simen Myhrene fra gården Sylling i Viken.

Da Norges stengte 12. mars stoppet også tilgangen til utenlandsk sesongarbeidsplass opp. Det betyr at jordbærprodusentene måtte tenke kreativt rundt årets produksjon.

Les mer: Flinke bønder sørger for norske jordbær tross pandemi

Å produsere jordbær krever kompetanse

Vanligvis produserer Ekeberg Myhrene 300 tonn med jordbær til Gartnerhallen. I år har de måttet benytte seg av lokal arbeidskraft.

I tillegg har bonden sammen med noen andre produsenter hentet noen profesjonelle jordbærplukkere ved å chartre et fly fra Vietnam.

– Mange lurer på hvorfor vi henter folk når det er høy arbeidsledighet i landet, men vi kan ikke lære opp alle. Vi har behov for kompetent og erfaren arbeidskraft, forklarer han.

Jordbærbonde Simen Myhrene håper forbrukerne vil betale litt mer enn vanlig for norske jordbær i år. Foto: Aleksander Andersen

Smittevern koster penger

Selv om jordbæra har blitt modne må jordbærplukkerne fra Vietnam sitte i karantene i 14 dager. Jordbærprodusentene er også pålagt strenge smittvernstiltak.

– Vi må gå desinfisere alt utsyr, fellesareal og pakkeareal. Vi må overholde smittevernet som vi er pålagt, sier han.

Selv om sesongen har fått en vanskelig start, blir det likevel norske jordbær i butikkene.

Myhrene håper at forbrukerne forstår at prisen blir litt høyere.

– Kostnadene for å produsere jordbær har økt betraktelig i år. Alle de tingene rundt karantene og smittevern som gjør at vi pådrar oss masse ekstra kostnader, forklarer han.

Lytt til podcasten landbruk.no for å høre hvordan sesongen startet for Simen Myhrene i Sylling