Bioøkonomi

Oppdatert: 30.09.2019

Publisert: 27.09.2019

Du spiser flere poteter enn du tror

Poteter med avvik blir til potetmos og sprit. Foto: iStock

Oppdatert: 30.09.2019

Publisert: 27.09.2019

Hva har Nidars seigmenn-, norsk juleakevitt, revet ost fra TINE og Gildes pølser til felles? De inneholder alle poteter! Potetsamvirke HOFF bruker hele poteten så ingenting går til spille.

Mat som går på dynga står for to prosent av Norges klimagassutslipp. For å redusere utslippene og øke verdiskapingen til norsk landbruk må vi bruke, og ikke kaste verdifulle råvarer. Det har Potetsamvirket HOFF skjønt for lenge siden.

– Her hos HOFF kastes ingen ting. All potet som blir levert til oss blir brukt til noe fornuftig. Det er sirkulærøkonomi i praksis, sier Kjetil Veen, kategori og markedsdirektør i HOFF.

Mindre matsvinn og flere produkter

Hvert år mottar HOFF omtrent 50 000 tonn såkalte «avrenspotet»

Dette er poteter som ikke når kravene til å bli solgt i butikk eller som industripotet – og som dermed blir sortert vekk.

Nå tar HOFF inn avrenspoteten og omdanner de til andre produkter.

Les mer: Norsk potetindustri har redusert matsvinnet med 100 prosent

Alle poteter blir brukt til noe fornuftig

Som norske forbrukere tenker vi neppe over at poteten er så allsidig som den er.

Fra avrenspotet lages det potetsprit, potetstivelse og glykose som inngår i en rekke andre hverdagsprodukter.

– I revet ost, kjøttboller, fiskekaker, seigmenn, sjokoladen Troika og i gummigodteri er det glukose fra poteten, for å nevne noe, sier markedsdirektør Veen.

Avrensordningen: Alt henger sammen med alt. Det er sirkulærøkonomi i praksis.

Poteter med avvik blir til potetmos og sprit

HOFF mottar totalt poteter fra 250 bønder. Av de beste potetene lager de flaggskipproduktene «Opphøgde poteter» eller «Vegetarburger».

HOFF har også en avtale med Gartnerhallen, Maarud og en lang rekke andre aktører

– Potetene som de ikke bruker blir også kjørt til oss. Av dem lager vi sprit og potetmos, sier Veen.

De siste restene går tilbake til bonden

Når man for eksempel lager potetsprit blir det igjen et biprodukt av prosessen.

– Dette produktet går tilbake til bøndene som driver med dyr. Bonden benyttet dette som dyrefôr og litt gjødsel. Det betyr at det ikke blir noe potetsvinn, avslutter Veen.