Bioøkonomi

Oppdatert: 02.10.2019

Publisert: 30.09.2019

Er poteten det mest trendy du kan spise?

Oppdatert: 02.10.2019

Publisert: 30.09.2019

Poteten scorer full pott på de ferskeste mattrendene. Potetspising bidrar til et lavt klimagassutslipp, gode helsegevinster og er en av de mest bærekraftige matvarene du kan spise i Norge.

De største mattrendene i samfunnet i dag passer poteten perfekt!

Kutt i kjøtt, sukker og mat med høyt klimautslipp har preget overskriftene i 2019. Dette har dyttet frem miljø, bærekraft og helse som årets store mattrender – og derfor gjort poteten til en «trend-topp».

– Poteten er en av de mest bærekraftige matvarene du kan spise i Norge. Klimagassutslippet til poteten er lav, og det er en av få grønnsaker som kan dyrkes i hele landet, sier Mia Robinson Lundgren, markedssjef i Gartnerhallen.

Scorer full pott på de ferskeste mattrendene

Flere er opptatt av å velge mat med lavt klimautslipp. Utslipp fra potetdyrking i Norge er lavt. Samtidig kan vi utnytte alle delene av poteten, noe som gir lite matsvinn. Potetsamvirke HOFF tror poteten vil øke i popularitet.

– Det er håp når du ser hvor opplyste dagens ungdom er med klimastreik og et sterkt engasjement.  Og hvis du skal spise noe som er bra for klima, og som er lokalt og nært som også er store trender nå, så er poteten svaret. Så skal vi i næringen ta jobben og informere alle om nettopp det, sier kategori og markedsdirektør i HOFF, Kjetil Veen.

Les mer: Du spiser flere potet enn du tror

En av de største trendene vi ser er helse og sunnhet. Poteten er sunnere enn flere kanskje tror.

– Poter har et lavt fettinnhold og inneholder store mengder fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen. I tillegg gir den en god metthetsfølelse, forklarer Veen.

Les mer: Myter og sannheter om poteten

Poteten er sunnere enn flere kanskje tror. Foto: iStock

Den perfekte norske kjøtterstatter

Salget at kjøttlignende grønnsakserstatninger øker også i Norge. Potet har blitt en viktig råvare i mange av de nye vegetar og vegan produktene.

Poteten passer nemlig perfekt som kjøtterstatter fordi den nettopp gjør deg god og mett og den kan lett omformes til hverdagsklassikere som burgere og kjøttboller.

Hoff sitt produkt «Liv laga» som kom i 2017 er et godt eksempel på dette. Serien består blant annet av en vegetarisk burger og en vegan burger.

– Smaken har hele tiden vært det viktigste fokus! Vi var tidlig ute, og vi skal nå utvide serien med «pytt-i-panne uten kjøtt». Vi skynder oss langsomt for å se hva forbrukeren vil ha, sier Veen i HOFF.

Les mer: Norske råvarer er ettertraktet i vegetariske produkter

Utvikler poteter folk har lyst på

Det er ikke bare trendene som har bidratt til at poteten har blitt mer populær. Potetnæringen har også jobbet systematisk for å utvikle nye sorter og «penere poteter» som folk har lyst på.

– Det er spesielt et viktig verktøy for å få den yngre generasjon til å omfavne poteten gjennom små og lettkokte varianter, forklarer markedsjefen i Gartnerhallen.

Sortsutvikling består langsiktig samarbeid i hele verdikjeden.

– Det nye de siste årene er at vi nå tar fullt utgangspunkt i forbrukerpreferansene. Vi starter med det forbrukerne vil ha og jobber ut ifra det videre i verdikjeden, sier markedssjefen i Gartnerhallen.

Les mer: Hvordan utvikles nye potetsorter?

Se video av potetbonde Ole Morten Nyberg: