Bioøkonomi

Oppdatert: 18.12.2019

Publisert: 17.12.2019

Gi julegaver med kjøtt på beina!

Oppdatert: 18.12.2019

Publisert: 17.12.2019

Jula er årets villeste kjøpefest. I år har Virke anslått at nordmenn kommer til å svi av rundt 33 milliarder kroner på julegavehandel i desember.

Presset og panikkangsten ved å måtte gi bort noe kan fort få utløp gjennom gavesekker fulle av ting og tang som mottakeren verken trenger eller faktisk ønsker seg. Med på kjøpet kommer selvsagt en enorm miljøbelastning.

Lett på klimatrykket – gi bort norsk mat til jul!

For et par år siden bestemte jeg meg for få lettet litt på klimatrykket i jula. Samtidig ville jeg gi bort gaver jeg visste ville bli brukt. Løsningen ble å fylle flere av pakkene med norsk kvalitetsmat.

Tygg litt på det. Ved å gå for en spiselig norskprodusert gave oppnår du flere ting: du kan gi en miljøvennlig gave med særpreg – som folk har bruk for. Samtidig støtter du norske bønder, og bidrar til å opprettholde arbeidsplasser og verdiskaping i hele Norge.

Gavemulighetene her er mange. Det er lurt å huske på at kjøleskapet ofte blir smekkfullt i desember så et tips er å velge noen produkter som kan lagres romtemperert eller som har god holdbarhet.

Gode alternativer er spekemat, syltetøy, naturproduktet honning, saueskinn eller ullprodukter fra en lokal gård – eller hva med å gi bort en ost? I Norge har vi flere oster i verdensklasse, som TINE Norsk Alpeost fra Elnesvågen eller Kraftkar fra Tingvollost.

Tenk bærekraft også i juletider!

Vi kjøper mer enn nok greier som folk strengt tatt ikke trenger. Det er verken i tråd med julens ånd – eller i takt med tida.

Det er dags å tilføre julegavehandelen en dose kritisk sans og bidra til å bringe den i en mer bærekraftig retning. Et kvalitetsprodukt fra norsk landbruk er et veldig godt steg på den veien.

God jul!

Mari Engh, næringspolitisk rådgiver, Norsk Landbrukssamvirke