Bioøkonomi

Oppdatert: 18.12.2018

Publisert: 17.12.2018

Graminor utvikler nye potetsorter for fremtiden

Motstandsdyktighet mot sykdommer, gode avlinger og god smak står sentralt i Graminors utvikling av nye norske potetsorter. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Oppdatert: 18.12.2018

Publisert: 17.12.2018

Det tar opp mot 10 år å utvikle nye potetsorter. Graminor utvikler nå flere spennende potetsorter som skal tåle et våtere klima og bli mer robuste mot sykdom og skadegjørere.

Graminor har ansvar for utvikling av nye potetsorter i Norge. Nå jobber de med flere nye, norske potetsorter til glede for norske forbrukere.

– Nå skal vi lage poteter med innvendig farge. Vi har også noen sorter på gang som har flott skall, er kokefaste og som har en nøytral potetsmak. Det er alltid spennende, sier assisterende foredler på potet og jordbær i Graminor, Bjarne Kjøs.

Det tar lang tid å utvikle en perfekt potetsort

Å utvikle nye potetsorter er et langsiktig og nitidig arbeid. Årlig starter Graminor med 20 000 frø. Hver av disse er en ny sort.

– Etter å ha plassert frøene i åkeren begynner et møysommelig selekteringsarbeid utvelgelsesprosess.  Etter 8 – 10 år sitter vi igjen med en eller to nye sorter, sier Kjøs.

For å bli en ny potetsort som skal bli godkjent for salg, så er det mange krav som må oppfylles.

– Vi ser etter sorter som er sterke mot sykdommer, gir gode avlinger og er modne ved høsting. Samtidig ser vi etter godt og pent skall og så skal de smake godt, sier Kjøs.

Poteter i rødt, hvitt og blått er blant resultatene av ny sortsutvikling på norsk potet. Foto: Per J. Møllerhagen, NIBIO

Potetsorten som utvikles må like det norske klima

Det er viktig å utvikle potetsorter tilpasset norske forhold fordi i Norge har vi en helt annen vekstsesong enn andre steder i verden.

Kjøs mener det også vil bli viktig å utvikle potetsorter som tåler en våtere og villere høst.

– Vi ser allerede nå at mildere høster og vintre gjør at skadegjørere som vi ikke har hatt problemer med før kommer sakte, men sikkert nord over. Derfor er motstandskraft mot skadegjørere viktig, sier han.

Les mer: utvikling av nye sorter og nytt klima

Vil utvikle poteter som er resistente mot sykdom

Det er flere måter å bekjempe skadegjørere på. Den mest vanlige metoden er å ta i bruk plantevernmidler.

– Men, plantevernmidler er kostbare og potensielt skadelig for miljøet. Ved bruk av plantevernmidler vil man også kunne oppnå at skadegjørerne blir resistente overfor de plantevernmidlene vi har, sier Kjøs.

For Graminor er det derfor viktig å finne potetsorter som er resistente mot sykdom.

– Dette er ikke bare et norsk problem, men i enda større grad et internasjonalt problem.  Her samarbeider vi over landegrensene for å skaffe oss kunnskap og dele vår kunnskap med andre land, sier han.

Velg norsk potet med mer smak!

Kjøs mener det er mange grunner til å velge norske poteter i butikken.

– De potetene som dyrkes i Norge har jevnt over et høyere tørrstoffinnhold en importerte poteter.  Det gir mer smak og en finere struktur, tyggemotstand. De norske potetene er kortreiste og har et lavere forbruk av plantevernmidler i vår potet produksjon enn utenlandske. Og ikke minst, vi har potetprodusenter som er svært kunnskapsrike og dyktige, avslutter han.