Bioøkonomi

Publisert: 03.12.2018

Honning er antibakteriell og får sår til å gro

Honning på sår er en flere tusen år gammel skikk. På grunn av økende utfordringer med antibiotikaresistens har den igjen blitt aktuell. Foto: iStock

Publisert: 03.12.2018

Honning brukes som sårlegende middel på norske sykehus og sykehjem. - Honning er et unikt produkt, og dessuten er den antibakteriell, sier Kristin Slyngstad, daglig leder i Honningcentralen.

Flere sykehus og sykehjem bruker nå honning i helsestell og sårpleie av norske pasienter.

– Vi bruker medisinsk honning mer og mer på sår. Helse Sør-Øst har flere honningprodukter inne på anbud, sier Eva Christiansen, spesialsykepleier for sårbehandling ved Oslo Universitetssykehus.

Honning er betennelsesdempende

Honning på sår er en praksis som stammer fra Egypt for flere tusen år siden, men skikken forsvant da antibiotikaene trådde frem.

– På grunn av økende resistensproblem har alternative midler kommet frem i lyset igjen som antibakterielle midler til bruk i sårbehandling, deriblant honning, sier sykepleieren.

Oslo Universitetssykehus bruker produktet Medihoney, som er distribuert av Norgesplaster. Honningen er bestrålt og renset.

– Dette er medisinsk sterilisert honning i diverse konsentrasjoner. Vi ser blant annet redusert inflammasjon og antibakteriell virkning med disse produktene, og de egner seg til alle typer sår, både halvakutte og kroniske, forteller Christiansen.

Les mer: Hva er egentlig antibiotikaresistens?

Manuka-honning fra New Zealand

Medihoney baserer seg på Manuka-honning, som først og fremst produseres på New Zealand hvor biene samler sin nektar fra kun én plante, nemlig Manukaplanten.

– Forskning viser at Manuka-honningen inneholder flere unike antibakterielle komponenter, sier Per Stubban i Norgesplaster.

Selv om den norske honningen er kjent for høy kvalitet er det per i dag ikke mulig å bruke norsk honning til medisinsk bruk.

– Det måtte vært om Manukaplanten kunne leve her i Norge. Som jeg forstår det er nok klimaet i Norge en utfordring, sier Stubban.

Man forsker nå på om det finnes norsk honning med egenskaper som gjør den egnet til medisinsk bruk. Foto: Kristin Slyngstad

Viktig å forske på den norske honningens egenskaper

I Norge forskes det på om det finnes honning med tilsvarende egenskaper som Manuka-honning.

I følge daglig leder i Honningcentralen, Kristin Slyngstad, har flere norske birøktere god erfaring med norsk lynghonning til sårheling.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din