Bioøkonomi

Oppdatert: 15.05.2019

Publisert: 13.05.2019

Hvis du vil kjøpe norsk mat bør du se etter Nyt Norge-merket

Vil du kjøpe norsk mat må du se etter Nyt Norge-merket. Foto: Matmerk

Oppdatert: 15.05.2019

Publisert: 13.05.2019

Stadig flere produkter markedsføres med norske flagg. – Norske flagg er ingen garanti for at maten er laget og produsert i Norge. Vil du kjøpe norsk mat må du se etter Nyt Norge-merket, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

I dag importerer vi hele 60 prosent av maten vi spiser. Mye av importen er av matvarer vi ikke kan produsere selv. Men, også innen kategorier vi kan produsere selv øker importen.

Les mer: Vil du spise mat som er bra for helsa, dyr og planeten bør du spise norsk mat

Norsk flagg er ingen garanti

– Mange produsenter bruker norske flagg i markedsføringen selv om verken råvarene er norske eller varen ikke er produsert i Norge. Det mener vi er å lure forbrukerne, sier Sundqvist.

I 2016 gjorde VG en undersøkelse med et tilfeldig utvalg produkter som brukte norske flagg i markedsføringen. Det viste seg å ikke være en garanti for at maten var norsk.

Les mer: 5 grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Forbrukerne er opptatt av matens opprinnelse

Forbrukerundersøkelser viser at opprinnelse er noe av det viktigste for forbrukerne.

– I dag konkurrerer norske produkter med stadig mer import. Som et ledd i å vinne i markedet må alle norske produkter synes godt i butikk, sier Sundqvist.

Direktøren oppfordrer derfor norske forbrukere til å se etter det offisielle Nyt Norge-merket hvis de er opptatt av norsk mat. Nyt Norge-merket garanterer nemlig forbrukerne norsk mat.

– Nyt Norge-merket garanterer at råvaren er produsert i Norge, bonden må ha fulgt strenge regler og kan dokumentere det. I tillegg er maten produsert og pakket i Norge, sier hun.

Les mer: Kjøper du norsk mat kjøper du mer enn bare mat

- Nyt Norge-merket garanterer at råvaren er produsert i Norge, bonden må ha fulgt strenge regler og kan dokumentere det. I tillegg er maten produsert og pakket i Norge, sier Nina Sundqvist i Matmerk. Foto: Caroline Roka

Matprodusentene kan merke enda bedre

Sundqvist mener også matprodusentene kan bli enda bedre på å tydeliggjøre at matvarene i butikken er norske – når de er det.

– Hele næringa kan blir flinkere til å bruke Nyt Norge aktivt, både på emballasje, i egne reklamer, og at de merker alt som kan merkes.

Nyt Norge merket har potensiale til å være på 6000 varer

I dag er circa 4000 varer merket med NYT Norge, men det kunne vært minst 6000 om alle som kunne bruke merket hadde gjort det.

– Det er viktig for å gi forbrukerne den trygge og gode norske maten de ønsker å kjøpe, opprettholde et landbruk over hele landet og bidra til arbeidsplasser i matindustrien over hele Norge, avslutter direktøren i Matmerk.