Bioøkonomi

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 13.04.2018

Hvordan vil resten av verden regulere bruken av genredigering?

Foto: iStock

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 13.04.2018

Nye genredigeringsmetoder har potensiale til å endre matindustrien globalt. Spørsmålet er hvordan verdens politikere vil regulere teknologien.

Nye genredigeringsmetoder dukker opp som paddehatter. Flere forskningsprosjekter kan allerede vise til sykdomsresistente planter og dyr.

– Teknologien er så kraftfull at den har potensiale til å endre hele den globale matindustrien, sier fagsjef for forskning og innovasjon i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp.

Les mer: Nye genteknologier kan få stor betydning for norsk jordbruk

Sverige mener genredigering ikke er GMO

GMO er regulert ulikt verden over. I USA er nesten alt lov, mens i EU og Norge er vi mer restriktive.

– Hvordan genredigering faktisk vil endre forretningsmodeller og aktørbildet i matindustrien er i stor grad avhengig av hvordan teknologien blir regulert verden over, sier Klepp.

Sverige er et få land som allerede har tatt stilling til metoden. De har konkludert med at så lenge fremmede gener ikke blir tilsatt i DNAet, men kun fjernet eller satt ut av spill, så er det ikke en GMO.

USA kom til samme konklusjon 28. mars i år.

– Nå knyttes det stor spenning til hva EU kommer til å gjøre. Det forventes at en juridisk avklaring vil blir klar i løpet av året, sier fagsjefen.

Les mer: Hva er egentlig genredigering?

Den globale reguleringen vil ha en påvirkning på norsk matproduksjon

Samtidig som EUs arbeid pågår har Bioteknologirådet tatt initiativ til en høringsrunde for å myke opp bioteknologiloven.

– Uansett hvordan Norge lander i dette spørsmålet, må vi forvente at det vil ha stor betydning for norsk matproduksjon for hvordan EU og resten av verden velger å regulere teknologien, sier Klepp.