Bioøkonomi

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 16.01.2018

Innovasjonsprisen 2018 gikk til Soil Steam International

Soil Steam International var veldig fornøyde med å vinne Innovasjonsprisen 2018. Foto: John Trygve Tollefsen.

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 16.01.2018

Det er langt mellom norske maskinprodusenter med eksportsuksess. En Vestfold-basert teknologibedrift gir grunn til å tro på at et nytt norsk maskineventyr kan være i emning.  

Sandefjord-baserte Soil Steam International har utviklet et helt unikt produkt med stort internasjonalt potensiale. Dette er bakgrunnen for at de nå er kåret som vinner av Innovasjonsprisen 2018 som deles ut av Norsk Landbrukssamvirke på Mat og Landbruk 2018.

– Soil Steam International har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, og har definitivt potensialet til å gi et vesentlig bidrag til å gjøre norsk landbruk mer kostnadseffektivt og mer bærekraftig, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Soil Steams teknologi kan redusere bruken av kjemikalier matproduksjonen betraktelig

Soil Steam International har utviklet en maskin som bruker vanndamp som alternativ til kjemikalier for å rense jordbruksjord for uønskede organismer slik som sopp, ugress og nematoder.

Bruk av teknologien gjør at man kan produsere en rekke bær, frukt og grønnsaker med langt mindre bruk av kjemikalier, og planen er å kommersialisere produktet i løpet av 2018.

Se video av innovasjonsprisvinneren

Prisvinneren mottar 100 000 i prispenger til videre utvikling

Som vinner av Innovasjonsprisen 2018 får bedriften en premie pålydende kr.100.000, i tillegg til velfortjent heder og ære.

Hans Kristian Westrum i Soil Steam International er overveldet over tildelingen:

– Det å vinne en pris fra bransjen selv er en enorm anerkjennelse. Det er utrolig hyggelig at Norsk Landbrukssamvirke heier på oss og setter fokus på et så viktig tema som mer matproduksjon, mindre plantevern og bedre lagringstid. En slik pris gir masse interesse og oppmerksomhet som er nøyaktig hva vi ønsker når vi senere i år skal presentere den første maskinen for salg, sier Westrum.

Stor internasjonal interesse for teknologien til Soil Steam

På global basis har skadevirkning av uønskede organismer en kostnad på om lag 78 milliarder USD.

Per i dag finnes det ikke konkurrenter med tilsvarende teknologi, noe som gjør det sannsynlig at maskinen kan bli etterspurt også internasjonalt. Dette har bedriften allerede merket:

– Vi har allerede interesse fra aktører fra rundt om i verden. Når vi demonstrerte maskinen i Tyskland i fjor sommer kom mer enn 30 mennesker fra hele verden for å se. Disse, og flere andre, kommer tilbake i sommer når vi skal presentere den kommersielle maskinen som er klar for salg. Går alt etter planen så selger vi de første maskinene i løpet av sommeren 2018, og samtidig med produksjonen av disse bygger vi fabrikk i Vestfold, forklarer Westrum.

Se video av prisutdelingen på Mat og Landbruk 2018 her:

Fakta om Innovasjonsprisen

Dette er fjerde år på rad at Norsk Landbrukssamvirke deler ut Innovasjonsprisen til en person eller et foretak som tør å satse på innovasjon innen bioøkonomien.

NoFence og grisebonde Olav Røysland var også nominert til prisen.

Tidligere vinnere er Mære landbruksskole, Sperm Vital og Adigo for utvikling av sin landbruksrobot Asterix.