Bioøkonomi

Publisert: 24.05.2019

John Deere kommer med elektrisk traktor

Slik er det mulig at John Deeres elektriske traktor, som nå er under utvikling, vil se ut. Foto: John Deere

Publisert: 24.05.2019

Verdens største traktorprodusent John Deere utvikler nå en elektrisk traktor. - Spennende at også de store aktørene ser dette som en mulighet og utvikler nye løsninger, sier utviklingssjef for grønn konkurransekraft i Felleskjøpet Agri, André Monsrud.

John Deeres grønne og gule traktor er for mange et kjent syn på norske jorder. Nå er produsenten i gang med å utvikle en elektrisk versjon av den populære traktoren.

Felleskjøpet Agri er eneste forhandler av John Deere i Norge.

– Vi har tett kontakt med John Deere og av det vi har skjønt er dette et demoprosjekt foreløpig, sier Monsrud.

Uvisst når den elektriske traktoren er i salg

John Deere sin elektriske traktor er en førerløs og selvkjørende traktor, men med andre løsninger enn de andre aktørene på markedet.

– Der de andre elektriske traktorene har batterier så er den elektriske traktoren til John Deere koblet til stikkontakt i veggen.

Monsrud sier det er vanskelig å si når denne traktoren kommer på markedet.

– Andre aktører som de norske Thorvald og Adigo ligger foreløpig litt foran John Deere i denne utviklingen. Innovative prosjekter og store teknologisprang kan ta litt tid, sier Monsrud.

En elektrisk traktor skal ikke koste noe mer enn dagens traktor

Så til spørsmålet som alle lurer på: Hva vil en slik elektrisk traktor koste?

– Det skal ikke koste noe mer enn en konvensjonell traktor, sies det, men pris er foreløpig ikke kjent. Helt sikkert er det at prisene må være konkurransedyktige med dagens maskiner og utstyr, men det er jo litt mindre enheter og derfor kan være vanskelig å sammenligne på pris, avslutter Monsrud.