Bioøkonomi

Oppdatert: 04.12.2020

Publisert: 30.11.2020

Kjøper du norsk mat i julegave gleder du flere enn bare mottakeren

Oppdatert: 04.12.2020

Publisert: 30.11.2020

Landets julenisser går travle tider i møte. VIRKE tror årets julehandel vil slå alle rekorder og anslår at nordmenn kommer til å svi av rundt 63 milliarder kroner i desember. - Det er dumt å kjøpe masse ting bare for å kjøpe noe. Kjøper du norsk mat i julegave gleder du flere enn bare mottakeren, sier kommunikasjonssjef i Norsk Landbrukssamvirke, Frida Gunnestad Johansen.

Norske lokalmatprodusenter har, tross et vanskelig år, stått på for å lage deilige lokalmatprodukter til jul.

Kommunikasjonssjefen mener du i år bør se etter julegaver som kan glede flere enn bare de som åpner gaven på julaften.

– Gir du norsk mat i julegave gir du ikke bare bort et kvalitetsprodukt til de du er glad i, men du er også med på å støtte lokal matproduksjon og arbeidsplasser over hele landet, sier Gunnestad Johansen.

Lytt til Landbruk.no på øret med Frida Gunnestad Johansen, Yngve Ekern og Nina Sundqvist.

En prisbelønt norsk ost i gave?

I Norge har vi over 500 produkter som kan smykke seg med matmerket Spesialiteter. Det er produkter som har spesialisert seg med en særskilt god smak eller unik produksjonsmetode.

– Det finnes Spesialiteter innen nesten alle kategorier. Oster, spekemat, fiskeprodukter, syltetøy, safter og akevitt. Det skal være noe for enhver, ramser kommunikasjonssjefen opp.

Hun minner også om at norske oster er i verdenstoppen og bør være et must for osteelskerne blant oss.

– I Norge har vi ikke bare en, men to verdensmestere innen osteproduksjon. Jeg tipper mottakeren av en Kraftkar eller Fanaost kommer til å bli superglad, sier Gunnestad Johansen.

Les mer: Norsk medaljefest i Oste-VM

Norske oster er i verdenstoppen og bør være et must for osteelskerne blant oss. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Visualdays

Norsk mat har aldri vært mer i tiden enn nå

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, støtter helhjertet forslaget om å kjøpe norsk mat i julegave.

Hun kan også vise til at norsk mat aldri har vært mer populært.

– I år sier så mange som 65 prosent at de alltid velger norske matvarer når det er mulig, noe som er ny rekord, sier Sundqvist.

Matmerk undersøker årlig folks holdninger til norsk mat og merkeordningen Nyt Norge.

Matvarer merket med NytNorge sikrer deg at råvarene er norske, at bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det, og at maten er produsert og pakket i Norge.

Årets tall bekrefter at Koronakrisen har gjort nordmenn flest mer opptatt av å velge norsk mat.

– Oppsummert sier flere norske forbrukere at de er blitt mer opptatt av å velge norsk, samtidig ser vi at flere av den grunn blir oppmerksomme på å kunne velge norsk i butikk. Aldri før har vi målt så høye tall på kjennskap til Nyt Norge merket, sier Sundqvist.

Les mer: Kjøper du norsk mat kjøper du mer enn bare mat

Hvorfor velge norsk mat i julegave?

Undersøkelsen viser også at norske forbrukere bryr seg om de som produserer maten.

Sundqvist mener de viktigste grunnene til at folk foretrekker norsk mat er et ønske om å ta vare på norske arbeidsplasser, støtte norsk matindustri og norske bønder.

– Alle som arbeider med å produsere maten vi spiser kan være trygge på at vi ser den innsatsen de gjør, og at vi som forbrukere setter pris på det, avslutter direktøren.

Les mer: Norsk jordbruk skaper over hundre tusen arbeidsplasser