Bioøkonomi

Oppdatert: 04.12.2018

Publisert: 03.12.2018

Kollagen fra norske dyr kan bli til implantater i menneskekroppen

Farmasøyt Krister Gjestvang Grønlien er i gang med et doktorgradsprosjekt på Universitetet i Oslo der han forsker på bruksmuligheter for kollagen.  Foto: Frida G. Johansen

Oppdatert: 04.12.2018

Publisert: 03.12.2018

Norske landbruksprodukter er ikke bare mat. De kan også brukes i farmasi. Nå forskes det på om kollagen fra norske dyr kan bli til vev som kan settes inn i menneskekroppen!

Farmasøyt Krister Gjestvang Grønlien er i gang med et doktorgradsprosjekt på Universitetet i Oslo der han forsker på bruksmuligheter for kollagen.

Kollagen er et protein og en viktig del av sener og skjelett i både dyr og mennesker.

– Norske, friske dyr med kjent opprinnelse kan være viktig for å sikre at materialet ikke inneholder sykdomsfremkallende stoffer, sier Gjestvang Grønlien.

Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima, Nordisk Institutt for odontologiske materialer (NIOM) og Universitetet i Oslo, med støtte fra Norilia.

Kollagen aksepteres av menneskekroppen

– Kollagen er det proteinet det finnes mest av i kroppen til både dyr og mennesker. Kollagenet vi bruker i vår forskning kommer fra restråstoff etter dyreslakt som vi får fra Norilia, sier Gjestvang Grønlien.

Dette er restråstoff som ikke blir brukt til mat, men som kan ha andre bruksmuligheter.

– Kollagen er biokompatibelt og biodegraderbart. Det betyr at det tolereres av kroppens immunforsvar og blir brutt ned i kroppen til ikke-giftige komponenter, forklarer farmasøyten.

Kollagen fra restråstoff etter dyreslakt kan være utgangspunkt for dannelse av nytt vev. Foto: Frida Gunnestad Johansen

Kollagen + celler + 3D-printing kan bli utgangspunkt for nytt vev

På grunn av kollagenets unike egenskaper egner det seg godt til bærer av celler som kan være utgangspunkt for dannelse av nytt vev.

– Ved hjelp av nye teknikker og 3D-printing kan man printe ut en blanding av kollagen og celler som kan vokse og bli funksjonelle i menneskekroppen, forklarer Gjestvang Grønlien.

Kollagen får sår til å gro

Farmasøyten forklarer at det er godt kjent at kollagen har unike egenskaper når det gjelder sårheling.

– Kollagenet kan også brukes som bandasje som kan få sår til å gro bedre, avslutter han.

Les også: Plaster fra norske eggehinner skal prøves ut på sykehus