Bioøkonomi

Oppdatert: 15.03.2018

Publisert: 06.03.2018

Kommer mennesker til å spise gress i fremtiden?

Gress inneholder mye næring, men det er ufordøyelig for mennesker i sin naturlige form. Foto: iStock

Oppdatert: 15.03.2018

Publisert: 06.03.2018

Danske forskere eksperimenterer med å lage mat av gress. Kommer mennesker til å spise gress i fremtiden?

I to år har forsker Daniel Nørgaard på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) forsket på mat laget med gressproteiner.

– Hvis utviklingen av gressproteiner kommer opp i stor skala kan det bidra til å mette planetens voksende befolkning, sier Nørgaard.

Gress er svært næringsrikt

Til tross for at gress er et svært næringsrikt råstoff som inneholder proteiner, mineraler og gunstige Omega-3 fettsyrer kan ikke vi mennesker fornøyde gress i sin naturlige form.

Ved hjelp av en bioraffineringsprossess er det mulig å hente ut næringsstoffer fra gress slik at også vi mennesker kan nyte godt av de gode næringsstoffene.

Næringsstoffene må presses ut

– Man vasker gresset og kjører det gjennom en juicer. Gresset blir mekanisk knust og laget om til en fast fibermasse og en irrgrønn høyproteinholdig væske, forklarer Nørgaard om prosessen.

Den proteinholdige væsken skal brukes som tilsetningsstoff i menneskemat, mens fibermassen kan brukes som dyrefôr til drøvtyggere.

Les mer: Kan bedre gress redusere klimagassutslipp?

- Gressprotein kan være et plantebasert alternativ til proteiner fra kjøtt og myse, sier Nørgaard. Foto: iStock

Mennesker liker ikke smaken av gress

Fordi vi mennesker ikke kan fordøye gress, frastøter vi oss smaken. Det lager utfordringer for danskene.

– Vi frastøter oss smaken av gress fordi det ikke er sunt for mennesker å spise det i sin naturlige form. Det betyr at vi må jobbe ganske mye for å skjule smaken, sier han.

Mer enn bare en gimmick

Forskerne mener man må tilsette minst 10 prosent gressprotein før man skal ha noe effekt av næringsinnholdet i gresset.

– Produktet må inneholde minst 10 prosent gressproteiner for at det skal være mer enn en gimmick, men noe som kan bidra til folks daglige næringsinntak, sier han.

Per nå kan forskerne tilsette mellom 2 og 6 prosent gressprotein før det begynner å spille inn på både smak og farge. Gress er blitt tilsatt proteinbarer, pasta og godterier.

Gress som menneskemat er bærekraftig

Som i Norge, er gress er billig og enkelt å produsere i Danmark. Forskeren mener det er god ressursutnyttelse at også mennesker spiser gress.

– Gressprotein kan være et plantebasert alternativ til proteiner fra kjøtt og myse og kan være med på å brødfø verdens voksende befolkning, sier Nørgaard.

Hvis danskene lykkes kan de ha hjulpet oss ta et stort skritt videre inn i en mer bærekraftig matproduksjon.

– Ettersom alt gresset vil bli brukt, både til menneskemat og til dyrefôr, er det både bærekraftig og sirkulærøkonomisk, avslutter forskeren.

Les mer: Bedre gress betyr mer bærekraftig matproduksjon

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din