Bioøkonomi

Oppdatert: 29.11.2018

Publisert: 28.11.2018

Landbrukets Innovasjonspris deles ut for femte gang

For femte året på rad deler Norsk Landbrukssamvirke ut Innovasjonsprisen til et selskap eller en person som tørr å satse på innovasjon innen bioøkonomien. Foto:

Oppdatert: 29.11.2018

Publisert: 28.11.2018

Hunton Trefiber, SagaRobotics og Mimiro er nominert til landbrukets Innovasjonspris 2019. - Innovasjon er viktig for landbruket fordi vi trenger nye ideer til å styrke egen konkurransekraft, sier direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

For femte året på rad deler Norsk Landbrukssamvirke ut Innovasjonsprisen til personer eller bedrifter som tør å satse på nye innovasjoner innen bioøkonomi.

Årets kandidater til Innovasjonsprisen er Hunton Trefiber, SagaRobotics og Mimiro. Sistnevnte er Tine og Fellesjøpets nye teknologiselskap.

– Årets kandidater er representanter for bedrifter som virkelig tør å tenke utenfor boksen, sier Hedstein.

Kandidatene kan dramatisk endre det tradisjonelle landbruket

Landbruksroboten Thorvald har blitt en kjendis i landbruksnæringa, men 2019 er året hvor roboten skal kommersialiseres.

– Vi har stor tro på at SagaRobotics vil lykkes i kommersialiseringen av Thorvald. Det betyr at landbruket, slik vi kjenner det i dag, vil endre seg, sier Hedstein.

Også Mimiro og Hunton Trefiber har potensiale til å endre næringa betydelig.

Årets kandidater tar oss inn i sirkulærøkonomien

Mimiro skal hente data fra fjøs og jorder automatisk inn til en felles dataplattform som skal gi bedre beslutningsstøtte for bonden.

Hunton Trefiber benytter restmaterialet fra trelastproduksjon til bærekraftig isolasjon i bygg.

– Med bedre beslutningsstøtte fra Mimiro vil bonden kunne redusere kostnader og øke produksjonen. Teknologien bak Hunton Trefiber vil kunne øke verdien på trenæringa og ta oss et godt stykke inn i sirkulærøkonomien, sier direktøren.

- Årets kandidater er representanter for bedrifter som virkelig tør å tenke utenfor boksen, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukksamvirke, Ola Hedstein.

Innovasjonsprisen har blitt en viktig pris

Tidligere kandidater av Innovasjonsprisen er presisjonsroboten Asterix, SpermVital og NoFence.

– De tidligere vinnerne og nominerte har hatt stor suksess i ettertid. Det viser at prisen er relevant og viktig for de som vinner, sier Hedstein.

I 2018 var det Soil Steam International som stakk av med Innovasjonsprisen.

Soil Steam har i løpet av det siste året fått en samarbeidsavtale med en av verdens største jordbærprodusenter.

– Soil Steam International har opplevd en enorm interesse fra store deler av verden. Likevel så er innovasjonsprisen fra Landbrukssamvirke en av de utmerkelsene vi har satt størst pris på, sier daglig leder i Soil Steam, Hans Kristian Westrum.

Innovasjonsprisen 2019 deles ut under Mat og Landbrukskonferansen 15. januar 2019.