Bioøkonomi

Publisert: 18.02.2020

Landbrukssamvirkene endrer emballasjen for miljøet

Publisert: 18.02.2020

Samvirkebedriftene Nortura, Tine og Gartnerhallen investerer i smart emballasje for å gjøre maten mer klima- og miljøvennlig. Nye løsninger bidrar til mindre plastforbruk og reduserte CO2-utslipp.

Emballasje er det mest effektive virkemiddelet mot matsvinn. Samtidig er det store forskjeller på miljøbelastningen ved ulike emballasjematerialer. Økende bruk av engangsplast har også ført til at nesten 50 prosent av alt plastavfall i verden kommer fra emballasje.

For å redusere unødvendig plastforbruk og eget klimautslipp jobber samvirkene TINE, Nortura og Gartnerhallen for at flere av deres produkter skal få grønne emballasjeløsninger.

– Vi skal bidra til at Norge og norsk landbruk leverer på Parisavtalen om redusert klimaavtrykk innen 2030, og mer klimavennlig emballasje er et av flere tiltak vi jobber med. Det blir nå bare viktig og viktigere med fornybare ressurser på den emballasjen vi bruker, forteller fagsjef for emballasje i Nortura, Lisbeth Nilsen.

Les mer: Samarbeid ga smartere og mer miljøvennlig emballasje hos landets største cherrytomat-produsent

Nortura kutter hermetikkboksene for miljøet

Siste nyhet fra Nortura er at de har investert 50 millioner kroner i ny emballasjeløsning for å redusere eget klimaavtrykk.

Med den nye pakketeknologien som heter Tetra Recart-kartong bytter de ut emballasjen til nesten 4 millioner hermetikkbokser, tilsvarende 300 000 kg metall. Det er kjente produkter som Joika, Gilde Bog, Prior Kylling og Snurring som nå kommer i ny kartongbekledning. Det kommer i butikk i februar 2020.

Reduserer CO2-avtrykk med inntil 80 prosent

Nilsen forteller at ved å bytte emballasje fra hermetikk til kartong reduseres CO2-avtrykket med inntil 80 %.

– Mye av CO2-kuttet skyldes at Tetra Recart-kartongen er vesentlig mer plasseffektiv. Det betyr færre biler på veiene. Bare på inntransport av emballasjen vil man spare 9 av 10 lastebiler sammenlignet med i dag, sier Nilsen

Emballasjefagsjefen forteller at hele Tetra Recart-kartongen er 100 % resirkulerbar.

– I hovedsak er den laget av fornybar, vekstbasert råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger.

Les mer: Tine gir ikke opp miljøvennlig rømmebeger i papp

De kjente og kjære joikakakene kommer nå i ny emballasje. Foto: Nortura

Først i verden

Nortura er første produsent i verden til å introdusere rene kjøttprodukter med emballasjen som kalles TetraRecart.

– Det er en stor revolusjon at rene kjøttprodukter som bogskinke og kylling skal over på kartong. Når vi tok kontakt med emballasjeleverandøren fikk de litt hakeslepp, men de tok utfordringen og lyktes, forteller Nilsen.

Holdbarheten går både opp og ned

Nilsen kan fortelle at den nye Tetra Recart-emballasjen fører til at holdbarheten for Gilde Bog og Prior Kylling går opp fra 18 til 24 måneder, mens for øvrige produkter reduseres den noe.

– Middagshermetikken på Joika og Snurring går ned fra 5 til 2 år, men dette vil fortsatt være langtidsholdbar mat, forklarer Nilsen.

Mer miljøvennlige middagsfavoritter

Overgangen fra hermetikkboks til kartong er et av flere miljøvennlige grep som Nortura nå gjør.

I tillegg har alle Gilde-middagsfavoritter fått ny emballasje, der deler av emballasjen er byttet ut med biobasert plast.

– Produktene som har fått grønnere emballasje er både alle de store pølsekategoriene og øvrige middagsfavoritter, som karbonader og kjøttkaker, forteller Nilsen.

Prior-middagsfavoritter skal også gjennomgå samme emballasjeendring.

– Med dette vil Nortura ha klart å redusere bruken av fossilt materiale i sin emballasje tilsvarende over 1200 oljefat og redusere sitt CO2-utslipp med 387 tonn årlig. Det sparer klimaet for utslipp tilsvarende nesten 3000 flyreiser Oslo-Trondheim hvert år, forteller Nilsen.

Nortura jobber også for å innføre tydeligere miljø-merkinger på deres produkter, slik at vi som forbrukerne lettere kan velge miljøvennlige løsninger.

– Først ut er Prior sine eggekartonger, der emballasjen nå er merket med 100 prosent resirkulert, forteller Nilsen.

Hør podcast med Frida Gunnestad Johansen om miljøvennlig rømmebeger og joika:

Samarbeid ga smartere emballasje hos landets største cherrytomat-produsent

Også innen grøntsektoren har man i senere tid tatt stor grep for smartere emballasje. Landets største produsent av cherrytomater, Lauvsnes Gartneri, brukte tidligere plastemballasje på sine produkter.

Gjennom samarbeid med emballasjeleverandøren Moltzau Packaging, rådgiving fra Gartnerhallen og støtte fra Grofondet har de utviklet en ny emballasje hvor hele esken kan sorteres som papp.

– Den innlysende fordelen er at vi har redusert plastforbruket vårt med 33 prosent. Ikke minst er løsningen gjennomtenkt og fungerer i praksis, sier Jan Terje Vignes, daglig leder og eier av Lauvsnes Gartneri.

De nye begrene bidrar også til redusert matsvinn, ved hjelp av luftehull som holder tomatene friske lenger. I tillegg er gjør den firkantede formen at flere beger får plass i én trailer, noe som gir reduserte CO2-utslipp fra transport.

Les mer om fordelene ved bruk av Tetra

FAKTA:

  • Kartongene tar 30-40 prosent mindre plass enn hermetikk
  • Tetra veier i snitt 30 prosent mindre enn hermetikk
  • Tetra sparer miljøet og naturressurser fordi det hovedsakelig består av kartong fra bærekraftig skogsdrift og fornybar råvare
  • Formen på pakken gjør at man får mer varer inn i bilen ved transport
  • Tetra kan flatpakkes og er godt tilpasset Norsk gjenvinningskretsløp