Bioøkonomi

Oppdatert: 06.09.2018

Publisert: 31.08.2018

Midnattssol gir verdens beste jordbær

Lange, lyse netter setter preg på jordbærproduksjonen i Nord-Norge. Foto: Aurora Hannisdal

Oppdatert: 06.09.2018

Publisert: 31.08.2018

Jordbær smaker best jo lenger nord man kommer, mener Matmerk-direktør, Nina Sundqvist.

Nord-Norge har tradisjonelt hatt lite produksjon av jordbær fordi det kalde klimaet gjør vekstforholdene ustabile og vanskelige.

Likevel mener Matmerk-direktør, Nina Sundqvist, at jordbær smaker best jo lenger nord man kommer.

– Jeg har selv bodd i alle de tre nordligste fylkene og vet at de smaker best jo lenger nord de dyrkes, sier hun.

Sommeren i Nord-Norge kan være kald, men midnattssola gir lys døgnet rundt.

– Lange, lyse netter gjør godt for frukt, fe og folk. Temperaturen gjør at bærene vokser sakte, og mye lys gir en veldig søt og god smak, sier Sundqvist.

Vitenskapelig bevist at nordnorske jordbær er søtere

En nylig publisert rapport fra Norsk Institutt for Bioøkonomi støtter Matmerk-direktøren.

I rapporten slår forskerne fast at «unike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster».

De skriver også at jordbær i nordlig klima smaker søtere.

Les rapporten her: Arktisk kvalitet – En beskrivelse av nordlige natur- og klimaforhold og virkning på egenskaper hos nordnorske matprodukter.

Arktiske jordbær

Flere jordbærprodusenter i de tre nordligste fylkene ser nå potensiale i å markedsføre jordbær fra Nord-Norge med «arktisk smak».

– Vi produserer mat i midnattssol. Det arktiske klimaet gir kvalitetsfortrinn med mulighet for ekstra verdiskaping under begrepet «arktisk landbruk», sier rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning, Steve Saltermark.

Nye produksjonsmetoder, som dyrking i kasser i tunnel, kan gi nye muligheter for jordbærprodusenter i Nord-Norge. Foto: Aurora Hannisdal

Nye produksjonsmetoder kan forlenge sesongen

Saltermark håper nå at nye produksjonsmetoder vil gi flere muligheter for de nordligste jordbærprodusentene.

Ved å ta i bruk metoder som dyrking i kasser i tunnel og veksthus håper han at produksjonsforholdene blir mer stabile og at produksjonen kan økes.

– Nordnorske jordbær har store muligheter til å bli en kjent merkevare på lik linje med andre arktiske spesialiteter, sier han.

Nina Sundqvist i Matmerk tror også at de nye produksjonsmetodene kan gi viktige konkurransefortrinn.

– Vi er kjempegode på å dyrke tomater i drivhus. Hvorfor ikke bli minst like gode på å dyrke bær hele året?

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din