Bioøkonomi

Oppdatert: 24.09.2020

Publisert: 30.09.2019

5 myter og sannheter om poteten

Foto: et meste av vitaminene sitter faktisk i potetskallet, så det beste er å spise poteten med skrellet på. Foto: iStock

Oppdatert: 24.09.2020

Publisert: 30.09.2019

Poteten ble svartlista av lavkarbotilhengerne tidlig på 2000-tallet. Men, er det egentlig sant at poteten er usunn og fetende? Les om 5 potetmyter, og finn ut hvorfor de ikke stemmer.

Myte 1: Du blir tykk av å spise potet

Denne myten oppsto under lavkarbobølgen og bygger på flere misforståelser. Poteten har færre kalorier enn både hvit ris og pasta.

Forskning har også vist at poteten heller ikke gir høy GI (glykemisk indeks), når den inntas sammen med andre matvarer. Forenklet betyr dette at poteten ikke påvirker blodsukkeret og insulinnivået i like høy grad som tidligere myter har hauset opp.

Myte 2: Potet er ikke sunt

Potet inneholder store mengder fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen, og anbefales i helsedirektoratas kostholdsråd for ett variert kosthold. Poteter inneholder også mye vann, faktisk så mye som 80 prosent! Poteten gjør at du blir mett og ikke trenger å spise så store mengder annen mat.

Myte 3: Poteten tar land tid å tilberede

Små til mellomstore poteter trekker i varmt vann eller bakes i ovnen på 12 – 20 minutter. I mellomtiden kan du gjøre andre ting – potene lager seg selv. Oppskårede poteter tar kortere tid. Store poteter kan også enkelt deles for å redusere koketiden.

Visste du at poteter inneholder færre kalorier per 100 gram enn det pasta og ris gjør. Foto: iStock

Myte 4: Poteten er kjedelig mat

Potet er ikke bare potet lengre. Det har skjedd en stor utvikling på potetmarkedet de senere årene. Du har sikkert lagt merke til at du nå kan velge mellom store og små, hvite og røde poteter.

Poteten er også utrolig allsidig, bare tenk på alle tilberedningsmulighetene vi har: de kan kokes, ovnsbakes, friteres, stekes, brukes kald i salat eller moses til purê eller stappe.

Myte 5: Poteten må skrelles

Slutt å skrell! Det meste av vitaminene sitter faktisk i potetskallet, så det beste er å spise poteten med skrellet på.