Bioøkonomi

Oppdatert: 09.11.2018

Publisert: 06.11.2018

Norsk ekspertise på svinegenetikk skal gi friske amerikanske griser

I USA bruker de metoder for dyrehold som ikke er lov i Norge, men som er lov i USA og i store deler av verden. Stadig flere amerikanske bønder velger norsk svinegenetikk for friske og robuste griser. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Oppdatert: 09.11.2018

Publisert: 06.11.2018

Sykdom er et stort problem for amerikanske svineprodusenter. Basert på norsk kunnskap og svinegenetikk jobber Topigs Norsvin USA med å avle frem friske og robuste griser.

I denne artikkelserien viser vi bilder og video av metoder for dyrehold som ikke er lov i Norge, men som er lov i USA og i store deler av verden. Norge har noen av verdens strengeste lover for dyrehold og dyrevelferd. 

Sykdom er en stor utfordring for den amerikanske matindustrien. Særlig for svineprodusentene.

– Vi jobber mye med sykdomsforebygging fordi sykdom er kostbart for bonden og det er dårlig dyrevelferd. Det er viktig å gjøre noe for å stoppe sykdom, sier forskningssjef i Topigs Norsvin USA, Jeanelle Dunkelberger.

Les mer: Med norsk svinegenetikk trenger ikke griser i USA antibiotika

Sykdommer gir store kostnader

Virussykdommen PRRS, antibiotikaresistente bakterier som MRSA og afrikansk svinepest er noen eksempler på sykdommer som tar livet av millioner av griser hvert eneste år.

Den svært smittsomme PRRS-sykdommen har alene er prislapp på 650 millioner dollar årlig.

– Vi jobber mye med å avle frem griser som er resistente mot sykdommer som PRRS. Det vil utgjøre en stor forskjell, sier hun.

Les mer: Amerikanske svinebønder i tøff konkurranse nyter godt av norsk avlsarbeid

– Vi jobber mye med sykdomsforebygging fordi sykdom er kostbart for bonden og det er dårlig dyrevelferd., sier forskningssjef i Topigs Norsvin USA, Jeanelle Dunkelberger.

Norske purker har mange gode egenskaper

Dunkelberger mener grisene fra Topigs Norsvin har et godt utgangspunkt for sykdomsforebygging.

– Våre griser er mer robuste enn andre. Vår flaggskip-gris er TN70-purka. Smågrisene er friske og robuste. De er gode mødre for grisungene sine og har stor melkeevne. Det er et godt utgangspunkt, sier hun.

Innovativt svinegenetikkmiljø i verdensklasse

Forskningssjefen er fornøyd med å være en del av et innovativt team som har store ambisjoner for fremtiden.

– Sammen med miljøet på NMBU og i Nederland er Topigs Norsvin det mest innovative svinegenetikkselskapet i verden. Det er stor å få være en del av, avslutter hun.

Hør podcast med Norsvins Wenche Helseth om det norske USA-eventyret: