Norsk fjørfenæring er i en egen klasse. – Vi bruker minst vaksiner, minst antibiotika og vi har ikke en rekke smittsomme sykdommer som er helt vanlige i resten av Europa, sier daglig leder i Norsk Fjørfelag, Margrethe Brantsæter.
Norge er et av svært få land i verden som har som mål å holde både kylling- og eggproduksjon helt fri for salmonella.
– Det er ingen selvfølge å trygt kunne spise bløtkokte egg, men det tar vi nordmenn som en selvfølge, sier Brantsæter.
Hør podcast med Margrethe Brantsæter om dyreferd og -helse i norsk fjørfenæring.
Lavt smittepress i Norge
I Norge har vi en lang tradisjon for å bekjempe alvorlige og smittsomme sjukdommer og raskt iverksette tiltak for å hindre nye sjukdommer.
Vi har også et strengt regelverk for varsling av myndighetene, obligatoriske veterinærbesøk og tett oppfølging mellom bonden, rådgivningsapparatet og myndighetene.
– Både den spredte bruksstrukturen i Norge og konsesjonsregelverket som legger begrensninger på antall dyr bidrar til å holde smittepresset lavt, forklarer Brantsæter.
Les mer: Norsk fjørfenæring har unikt god dyrehelsestatus
«Alt-inn-alt ut-prinsippet»
Det hjelper lite med et strengt regelverk eller små besetninger dersom ikke bonden tar smitte og sykdom på alvor.
I fjørfenæringen har det i mange år vært fokus på å hindre virus, bakterier og parasitter fra å komme inn i fjøset.
– Alle som skal inn i et fjørfehus må gjennom slusesystemer før man slipper inn i husdyrrommet. Dyrene i flokken er like gamle, og «alt-inn-alt ut-prinsippet» følges. Mellom innsett følges det strenge prosedyrer for vask, tørk og desinfeksjon av fjørfehuset, sier Brantsæter.

Kyllingbonde Lars Otto Grundt har ikke brukt antibiotika i produksjonen så lenge han har drevet med kylling. Foto: Aurora Hannisdal/ Differ
Norge har lavest forbruk av medisiner i produksjon
At vi har friske dyr er hovedgrunnen til at vi bruker minimalt med medisiner og antibiotika i norsk kyllingproduksjon.
– Norge har lavest forbruk av vaksiner og antibiotika til fjørfe på verdensbasis, sier Brantsæter.
Bonde Lars Otto Grundt fra Østfold har drevet med kylling siden 2013.
– Her på gården har jeg enda ikke hatt behov for å bruke antibiotika fordi dyra mine er friske, sier han.
Grundt er glad for at dyrehelsen i norsk landbruk er så god.
– Vi er et lite land og det betyr at vi har god kontroll på produksjonen. Vi er også gode på samarbeid, sier han.
Les mer: Kyllingbonde Lars Otto Grundt har aldri brukt antibiotika i produksjonen