Bioøkonomi

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 10.02.2018

Norsk fôr av gjær kan styrke dyrehelsen hos gris og laks

Forsøksgrisene på NMBU liker det nye fôret laget av trær, tang og tare. Foto. NMBU/Foods of Norway

Oppdatert: 30.08.2019

Publisert: 10.02.2018

Foods of Norways nye superfôr er laget av norske råvarer og kan bidra til å styrke dyrehelsen til både gris og laks.

Foods of Norway, et forskningsdrevet senter for innovasjon ved NMBU, har kanskje funnet løsningen på hvordan man kan benytte norske råvarer i fôr til husdyr og fisk.

Forskerne tror et gjærmel laget av trevirke og tare kan være løsningen på fremtidens proteinmangel.

Positive resultater på dyrehelsen

Forskerne i Foods of Norway ser at både laksen og grisen som får gjærmelet, vokser godt. De får bedre tarmhelse og mindre diaré.

Jon Øvrum Hansen forsker på fiskeernæring på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og ser på hvordan gjær kan brukes som fiskefôr. Han ser også på andre fordeler med å gi gjær til dyr.

– Vi vet at det er stoffer i gjær som kan styrke immunforsvaret, og gjøre dyret mer motstandsdyktig mot sykdommer. Gjær har også antioksidanter som kan overføres til dyret, noe som blant annet kan gi lenger holdbarhet på kjøttet, sier, sier forsker Jon Øvrum Hansen.

Dyrene synes det nye fôret smaker godt

Gjæret som testes ut kan sammenlignes med gjæret vi bruker i bakevarer.

– For de fleste dyreslag smaker slik gjær godt! En av gjærtypene som brukes er den samme som vi bruker i supper og sauser. Den har en umamismak. Det smaker godt – også for oss, sier Øvrum Hansen.

Foods of Norway har i løpet av de to årene prosjektet har vart, prøvd ut gjæret som ingrediens i fôr til laks og smågris. Så langt virker det som om dyrene liker gjærsmaken – de spiser med god appetitt.

 

Forsker i Foods of Norway, Jon Øvrum Hansen, tror et spesielt gjærmel laget av trevirke og tare kan være løsningen på fremtidens proteinmangel. Foto: Aurora Hannisdal

Laksen er kresen i matveien

Det nye fôret testes nå i første omgang på forsøksfisk.

– Laks er et fint forsøksdyr, fordi laksen det mest kravstore husdyret vi har når det kommer til kosten, sier forsker Øvrum Hansen.

Øvrum Hansen forteller at det er fint å starte med laks i utprøvingen av nye ingredienser i fôr. Godkjenner laksen fôret er det en grei indikator på at andre husdyr også vil like det.

Laks krever mye proteiner i fôret

Laks krever et høyere proteininnhold i fôret enn det for eksempel gris og fjørfe krever. Dessuten er laks det husdyret vi produserer mest av i Norge. Derfor er trykket på å erstatte proteinene i laksefôr høyt.

Foods of Norways gjærmel inneholder 50-60 prosent protein. Det er på høyde med andre fôringredienser, som soya- og fiskemel.

– Derfor egner gjær seg godt i fôr og kan erstatte soya- og fiskemel på det norske markedet, sier Øvrum Hansen.

Fakta om Foods of Norway

  • Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), Foods of Norway startet høsten 2015.
  • SFI-ordningen forvaltes av Norges Forskningsråd og styrker innovasjon og utvikler kompetanse på høyt internasjonalt nivå gjennom satsing på langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom FoU-aktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer.
  • Foods of Norway holder til på institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved fakultet for biovitenskap på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
  • Norske næringspartnerne er: Felleskjøpet, Felleskjøpet Fôrutvikling, AquaGen, Norsvin, Geno, Tine, Nortura, Viken skog, Borregaard, Seaweed Energy Solution, Norilia, YARA og Animalia