Bioøkonomi

Oppdatert: 18.09.2018

Publisert: 03.10.2017

Norsk potetindustri har redusert matsvinnet med 100 prosent

Hvis du tror disse opphøgde pottittene kastes, så tror du feil! Rester fra potetindustrien går enten inn i avrensordningen og omdannes til andre produkter eller selges som dyrefôr til sultne griser og kyr. Foto: Julie Lunde Lillesæter/Differ Media.

Oppdatert: 18.09.2018

Publisert: 03.10.2017

Matsvinn er en stor utfordring. En tredjedel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Norsk potetindustri har med sin avrensordning redusert matsvinnet med 100 prosent.

Potetsamvirket HOFF er en av aktørene bak avrensordningen som sørger for at alle potetressurser blir brukt til noe fornuftig

– Vi bruker hele produktet fra potet til skall i produksjonen vår, så absolutt ingenting går til spille, sier administerende direktør i HOFF, Ingeborg Flønes.

Les mer: Norsk potetindustri er sirkulærøkonomi i praksis

Hva er egentlig avrensordningen?

HOFF mottar omtrent 50 000 tonn såkalt «avrenspotet» hvert år.

Dette er poteter som ikke når kravene til å bli solgt i butikk eller som industripotet, og dermed blir sortert vekk.

Avrenspotetene kan ha feil størrelse, ha fått noen flekker eller pådratt seg skader, men de inneholder akkurat de samme næringsstoffene og kan derfor brukes til andre formål.

– Potetene som av ulike årsaker ikke kan selges i butikk eller brukes i industri tar vi imot og lager ulike produkter av, slik som sprit til akevitt, stivelse til bruk i kjøttfarse og glykose til gelé, sier Flønes.

Les mer: Visste du at seigmenn inneholder potet?

Avrensordningen

Alt henger sammen med alt. Det er sirkulærøkonomi i praksis.

Avrensordningen gir mindre matsvinn i hele verdikjeden

Uten avrensordningen ville ikke de 50 000 tonnene med potet blitt brukt til noen ting. Den bidrar til lavere matsvinn både i industrien og på forbrukernivå.

– Avrensordningen er viktig for å redusere matsvinn. Verken forbrukere eller industri ønsker stygge poteter, og om vi ikke kunne levert det inn så måtte vi jo bare ha kastet dem, sier potetbonde Thor Johannes Rogneby.

Rogneby mener avrensordningen også bidrar til at forbrukere kaster mindre mat.

– Som potetprodusenter ønsker vi å levere best mulig vare, og for å gjøre det så må vi fjerne stygge poteter som forbrukerne ikke vil ha, noe avrensordningen sørger for på en god måte. Når kvaliteten bedres, holder potetene seg lengre og da blir matsvinnet mindre hos forbrukeren også, sier Rogneby.