Bioøkonomi15.03.2017

Norsk tarm eksporteres til Europa

Verdiene i eksport av norske fåretarmer er mellom 25-30 millioner per år, sier fagsjef for tarm i Norilia, Lars Christian Dørum. Foto: Stocknshares

15.03.2017

136 Reaksjoner

Visste du at den norske fåretarmen brukes som pølseskinn? Og noen liker den så godt at tarmen kokes og spises som den er!

Tarm består av glatt muskulatur, bindevev og slimhinner. I noen land spises kokte tarmer med god appetitt, gjerne litt grønne (det betyr med rester av tarminnhold), ellers brukes tarmen som beholder for andre råvarer, for eksempel pølser.

Det er tynntarmen som er mest aktuell som pølseskinn i Norge.

Les mer: Norsk Landbruk bruker hele dyret!

All tarm som kommer fra Nortura slakterier eksporteres. Fåretarm sendes ferske eller saltede fra småfeslakteriene til tarmrenseriet ved Nortura Forus.

Hvert lam har ca. 29 meter tarmer og norske slakterier eksporterer disse til England, Kina eller Nord Afrika. Der blir de foredlet til wienerpølsetarm og solgt til flere land i Europa.

Les mer: Det finnes ikke avfall i norsk landbruk

– En wienerpølsetarm skal ha unike mål og det er arbeidskrevende å jobbe med. Derfor gjøres ikke denne jobben i Norge fordi det blir for kostbart.  Men den norske fåretarmen er ettertraktet og derfor eksporteres den ut av Norge, sier Lars Christen Dørum, ansvarlig for tarm i Norilia, som er heleid datterselskap av Nortura og håndterer plussproduktene.

Verdiene i tarmeksport pr år er mellom 25-30 millioner.