Bioøkonomi

Oppdatert: 20.06.2017

Publisert: 15.03.2017

Norske fåretarmer er en ettertraktet eksportvare

Verdiene i eksport av norske fåretarmer er mellom 25-30 millioner per år, sier fagsjef for hud og skinn i Norilia, Lars Christian Dørum. Foto: Stocknshares

Oppdatert: 20.06.2017

Publisert: 15.03.2017

Visste du at den norske fåretarmen brukes som pølseskinn i Europa? Noen forbrukere liker tarmen så godt at den kokes og spises som den er!

Tarm består av glatt muskulatur, bindevev og slimhinner. I noen land spises kokte tarmer med god appetitt, gjerne litt grønne. Det betyr med rester av tarminnhold. De fleste bruker tarmen som beholder for andre råvarer, for eksempel pølser.

Les mer: Norsk Landbruk bruker hele dyret!

All tarm som kommer fra Norturas slakterier eksporteres. Fåretarm sendes ferske eller saltede fra småfeslakteriene til tarmrenseriet ved Nortura Forus.

Hvert lam har ca. 29 meter tarmer og norske slakterier eksporterer disse til England, Kina eller land i Nord-Afrika. Der blir de foredlet til wienerpølsetarm og solgt til flere land i Europa.

– En wienerpølsetarm skal ha unike mål og det er arbeidskrevende å jobbe med. Derfor gjøres ikke denne jobben i Norge fordi det blir for kostbart, sier sier Lars Christen Dørum, ansvarlig for hud og skinn i Norilia.

Norilia er et heleid datterselskap av Nortura og håndterer alle plussproduktene for Nortura. Plussprodukter er alt som er igjen av dyret etter slakterprosessen.

Les mer: Det finnes ikke avfall i norsk landbruk

– Den norske fåretarmen er ettertraktet og derfor eksporteres den ut av Norge, sier Dørum.

Verdiene i tarmeksport per år er mellom 25-30 millioner.