Bioøkonomi30.01.2017

Norsk ullvarefabrikk vil bruke mer norsk ull

Foto: Julie Lillesæter

- Min oppfordring til den norske bonde er å fortsette med godt stell godt av dyra deres slik at fin ull kan oppdrives og vi kan bruke den i vår møbel og bunadsproduksjon, oppfordrer eier av Gudbrandalens Uldvarefabrikk, Ragnvald Svarstad.

30.01.2017

- I 2017 har vi som mål at minimum 50 prosent av ulla vi bruker skal være norsk, sier eier og teknisk direktør Ragnvald Svarstad ved Gudbrandalens Uldvarefabrik på Lillehammer.

Norsk ull er Svanemerket og perfekt til slitesterkt møbelstoff. Fabrikken skulle gjerne brukt mer enn 50 prosent norsk ull hvis det var mulig.

– Men det finnes ikke så store mengder norsk ull. Min oppfordring til den norske bonde er å fortsette med godt stell av dyra deres slik at fin ull kan oppdrives og vi kan bruke den i vår møbel og bunadsproduksjon, oppfordrer Svarstad.

Ullvarefabrikken har strenge krav

Det er ikke hva som helst som går gjennom kvalitetskravene ved Gudbransdalens Uldvarefabrik.

Ulla skal ha god spenst, tydelig krusning, ingen dødhår, ingen sorte fibre, være miljømerket og ikke ha blitt behandlet med pesticider – for å nevne noe av kriteriene.

-Det kan være noe møkk, oppsop og flis på norsk ull, de går jo ute på beite. Noe værskade er det også på den norske ulla, men den har god krusning, passende lengde og god spenst. Og så er den slitesterk og det er viktig når du skal lage møbelstoff som skal holde i mange år, sier Svarstad.

Ullkvalitet er en av mange avlsmål i norsk avlsarbeid på sau

Norsk Sau og Geit (NSG) er medlemsorganisasjonen for småfeholderne i Norge. Organisasjonen har som oppgave å styrke verdiskapningen i norsk sauehold.

Lars Erik Wallin, generalsekretær i NSG, er selvfølgelig glad for å høre at både strikkebloggere og ullvareprodusenter skryter av norsk ull.

– Økt betalingsvilje hos ullvarefabrikkene for de beste kvalitetene av norsk ull er det beste signalet vi kan få for at vi skal legge enda mer innsats i kvalitetsproduksjon av ull, sier generalsekretæren.