Bioøkonomi

Oppdatert: 20.08.2019

Publisert: 16.08.2019

Nye produksjonsmetoder betyr mer norske jordbær

Oppdatert: 20.08.2019

Publisert: 16.08.2019

Til tross for at nordmenn elsker norske jordbær går antall jordbærprodusenter i Norge drastisk ned. Gartnerhallen ønsker nå at flere skal satse på jordbærdyrking i tunnel for å øke produksjonen og forsyne norske forbrukere med enda mer norske bær.

Å produsere jordbær er arbeidskrevende og avhengig av et godt vær. Ingen følger mer med på Yr enn bøndene som driver med bærproduksjon.

– Du skal ha et sterkt hjerte for å være jordbærbonde. Det skal så lite til, som en frostnatt eller to, og så er hele årsinntekta di ødelagt, forklarer Simen Myhrene som driver jordbærproduksjon i Sylling.

Sommeren i år har heldigvis vært normal og bonden er fornøyd med årets avling.

Hør podcast med Simen Myhrene og Mia Robinson Lundgren:

Bonden Simen Myhrene er fornøyd med årets avling . Foto: Aleksander Andersen

Antall produsenter går ned

Gartnerhallen leverer opp mot 4.500 tonn jordbær til norske forbrukere i år. Men antall produsenter går drastisk ned, selv om dyrkning arealet foreløpig er omtrent det samme.

– Vi får større og større jordbærprodusenter som driver mer profesjonelt. Men det er et stort frafall av produsenter og volumet går ned, sier Mia Robinson Lundgren, markedssjef i Gartnerhallen.

Både Myhrene og Lundgren ser en klar trend blant jordbærbøndene.

– De som har holdt på lenge, de fortsetter og de som begynner de slutter. Det blir en slags forgubbing av produsentene, men avlingen går også opp per produsent, det blir bedre sorter og bedre teknikk for oss som har holdt på en stund, mener Myhrene.

Les mer: Grofondet støtter nordnorsk jordbærløft

Mange fordeler med å dyrke jordbær i tunell

Markedssjefen i Gartnerhallen har ikke tro på at det blir flere jordbærprodusenter, men håper at noen tiltak kan gjøre at volumet av norske jordbær øker.

– Markedet er økende, noe som dessverre dekkes av import. Men vi kan bøte litt på det ved å utvide sesongen og selge bær over en lengre periode, forklarer hun.

Dyrkingen i tunell er et av de viktigste tiltakene. Produksjonsmetoden har gjort det lettere å kontrollere temperatur, vanning og gjødsling.

– For å sikre økte, stabile leveranser av kvalitetsjordbær i et stadig endret klima må mer av produksjonen over i plasttunneler. Det er krevende og betyr høy investeringsvilje.  sier Lundgren.

Les mer: Jordbærløft i Nord-Norge gir «arktiske jordbær»

Tunell reduserer syke jordbær 

En annen fordel med å gå over til tunell er redusert sjukdomspress.

Mye nedbør gir ofte problemer med sopp på friland, som igjen krever sprøyting. Det er viktig å satse på produksjon i plasttunneler hos norske jordbærprodusenter. Dette støttes av både Grofondet og Norges forskningsråd, sier Lundgren.For å gjøre både produksjon og årsinntekt tryggere har Simen Myhrene for lengst gått over til tunell.

– Vi satser på hardføre sorter og vi dyrker på ulike områder samt i tunell, avslutter Myhrene.

Les mer: Den norske jordbærsesongen skal bli enda lenger