Bioøkonomi

Oppdatert: 04.12.2018

Publisert: 03.12.2018

Plaster fra norske eggehinner skal prøves ut på sykehus

Etter mange års utvikling er plasteret DermaRep, laget av firmaet Biovotec på norske egg, endelig klar for bruk i kliniske forsøk på mennesker. Foto: Biovotec

Oppdatert: 04.12.2018

Publisert: 03.12.2018

Norsk landbruk og farmasiindustrien har i flere år samarbeidet om utviklingen av et plaster laget av norske eggehinner fra Nortura Revetal. Nå skal det sårlegende plasteret endelig prøves ut på flere sykehus i England.

Etter mange år med utvikling skal plasteret, laget av firmaet Biovotec på norske egg, endelig brukes i kliniske forsøk på mennesker.

– Det er en stor prestasjon at vi har oppnådd tillatelse til å gjennomføre menneskelige forsøk med dette nye biomaterialet. Den formelle tillatelsesprosessen har tatt mange måneder, men nå er vi klare til å starte, sier administrerende direktør i Biovotec, Ralf Schmidt.

Norske egg har en høy medisinsk kvalitet

– Vi tror at eggehinnen får sår som ikke vokser sammen til å gro igjen. Diabetiske sår og andre kroniske sår er en kjempeutfordring i dagens samfunn og et voksende problem som vi nå kanskje finner en løsning på, sier Schmidt.

Selve plasteret skal produseres i Irland, men eggeskallmembranen hentes fra råmateriale fra Nortura Revetal.

– Norske egg har en høy hygienisk kvalitet som er viktig for et medisinsk produkt, sier Schmidt.

Les også: Norske egg får sår til å gro

Plasteret vil være i salg fra 2019

Biovotec vil gjennomføre forsøket på seks sykehus i Storbritannia, inkludert Manchester og Imperial College i London.

Prøvene forventes å ta 6 til 9 måneder, og innebærer testing på 40 til 50 pasienter.

– I tillegg planlegger vi å gjennomføre et menneskelig pilotforsøk ved Nice-universitetet i Frankrike. Vi er begeistret og spent for de kommende månedene, som vil være et slags bevis på hele prosessen, avslutter Schmidt.