Bioøkonomi

Oppdatert: 30.10.2018

Publisert: 26.10.2018

Roboter kan identifisere ugress raskere enn bonden

Ved hjelp av avansert bildeteknologi kan roboter som Asterix bidra til betydelig reduksjon i bruken av plantervernmidler. Foto: Adigo

Oppdatert: 30.10.2018

Publisert: 26.10.2018

Den norske landbruksroboten Asterix kan med avansert bildebehandling redusere bruk av plantevernmiddel med hele 95 prosent!

Det norske selskapet Adigo har utviklet landbruksroboten Asterix i samarbeid med norske grønnsaksprodusenter.

– Roboten går helt av seg selv og kan fjerne ugress mye mer presist enn mennesker, sier prosjektleder i Adigo, Anders Brevik.

Vil du lære mer om landbruk og teknologi? Bli med på #LandTek2018

Skånsom ugressfjerning

Asterix kombinerer avansert bildebehandling med mikrodråpesprøyting for å fjerne ugress.

– Roboten kan gjøre ugressfjerning mer skånsomt enn slik det vanligvis blir gjort i dag. Ved å dryppe plantevernmiddel utelukkende på ugresset og ikke på nytteplanten, kan forbruket av plantevernmiddel reduseres kraftig, sier Brevik.

Asterix kan redusere nesten all bruk av plantevernmiddel

Tester har vist at Asterix kan redusere bruken av plantevernmiddel opp mot hele 99,5 prosent!

– Når det kun er ugresset som blir sprøytet vil rester av plantevernmiddel i nytteplanten bli tilnærmet null, sier prosjektlederen.

Se video av Asterix:

Perfekt navigasjon

Det er avansert bildeteknologi som er nøkkelen bak Asterix sin presisjon. Bildene brukes til å finne ugresset som skal sprøytes og etil å estimere robotens bevegelse.

– En datamaskin leser bildene for informasjon om bladenes struktur, farge og form, og kan dermed skille ugress og nytteplante, forklarer Brevik.

Roboten navigerer ved hjelp av sensorer på hjulene og bildeteknologien.

– Perfekt navigasjon er avgjørende for at Asterix skal fungere optimalt. Dysene som skal dryppe plantevernmiddelet må være nøyaktige helt ned på millimeteren, sier han.

Asterix kan selges i utlandet også

Roboten er autonom. Det betyr at den går helt av seg selv, 24 timer i døgnet.

I følge Adigo er de ledende på utviklingen av denne type roboter. Det gjenstår noe uttesting før de har en robot i markedet, men i løpet av de neste par årene skal Asterix være markedsklar.

– Vi vil utvikle roboten i Norge, men ser gode muligheter for salg også på det internasjonale markedet, avslutter Brevik.

Hør podcast om hvordan norsk frukt og grønt skal ta i bruk ny teknologi: