Bioøkonomi

Oppdatert: 04.10.2019

Publisert: 18.12.2018

Stjernekokker elsker den norske poteten

Nordnorsk mandelpotet var en del av menyen under Bocuse d'Or Europa 2018, hvor det norske laget gikk helt til topps. Foto: Bocuse d'Or

Oppdatert: 04.10.2019

Publisert: 18.12.2018

Norske stjernekokker elsker den norske poteten fordi den har god smak og høyt næringsinnhold. - Det unike norske klimaet har gitt oss potet i verdensklasse, sier tidligere bronsevinner i Bocuse d’Or, Gunnar Hvarnes.

Gunnar Hvarnes er i dag coach til det norske Bocuse d’Or-laget som skal kjempe om gullmedalje i verdensmesterskapet for kokker i januar. De gjør alt de kan for å løfte frem den norske poteten i kokkekonkurransene.

– Vi velger norsk mandelpotet av høy klasse når vi konkurrerer. Denne sorten er uvanlig i restaurantverden utenom i våre nærmeste naboland, sier han.

Næringa har de siste fem årene jobbet for å dyrke frem flere potetsorter som kan brukes til forskjellige typer tilberedning.

Enorm interesse for den norske poteten

Harald Osa, mannen bak Gastronomisk Institutt, skryter også av den norske poteten.

Osa jobber nå med smak og matkultur i BAMA. Han jobber til daglig med å jakte etter de potetene som smaker best, og som egner seg til ulike typer varmebehandling og tilberedning.

– Norske lokale råvarer er en sterk trend. Interessen for de norske potetene er enorm, sier han.

- Vi velger norsk mandelpotet av høy klasse når vi konkurrerer, sier Gunnar Hvarnes, coach for det norske Bocuse d'Or-laget. Foto: Bocuse d'Or

Yngre målgrupper ønsker mer variasjon enn kokte poteter

For stjernekokken er det lite som er så typisk norsk som poteten. Likevel har populariteten hos de yngre forbrukerne dalt.

– Jeg tror vi har hatt for mye fokus på kokte poteter. Kostholdet og matvanene har endret seg. De yngre tenker poteter på en annen måte, sier Osa.

BAMA jobber nå med å presentere sunne, eksotiske og spennende oppskrifter med potet.

– Det er all grunn til å spise mer potet. De gir c-vitaminer, b-vitaminer, mineraler, fiber og god metthetsfølelse, forklarer han.

Imponerte over bønder som tør å satse på nye sorter

Både Hvarnes og Osa er imponert over innovasjonsiveren blant de norske potetprodusentene.

Osa peker på at produsenter av småpotet fra Vestfold og Frosta har vært spydspisser i arbeidet med å utvide sortsmangfoldet.

– Jeg er imponert over at det er så mange flinke potetprodusenter som både vil og kan satse. Det betyr at enda flere kan spise norske poteter i framtiden, sier Osa.