Bioøkonomi

Publisert: 18.12.2018

Stort vekstpotensial for norske poteter

- Ved å dyrke riktige og tilpassede potetsorter for klimaet i ulike deler av landet, kan vi produsere enda mer, sier Per Jarle Møllerhagen i NIBIO. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Publisert: 18.12.2018

Salget av norske poteter har hatt en eventyrlig vekst de siste fem årene. – Men potensialet er enda større, mener potetekspert, Per Jarle Møllerhagen.

I 2013 var norskandelen på potet nede i 60 prosent. Etter mye innsats fra hele potetnæringa er andelen i dag på 80 prosent.

Likevel mener forsker i NIBIO, Per Jarle Møllerhagen, at det fremdeles er et vekstpotensial for norske poteter.

– I Norge har vi naturlige forutsetninger for potetproduksjon. Ved å dyrke riktige og tilpassede sorter for klimaet i ulike deler av landet, kan vi produsere enda mer, sier Møllerhagen.

Poteten er allsidig og næringsrik

Forskeren mener det er flere grunner til at norsk potet har et stort vekstpotensial.

– Poteten er et allsidig næringsmiddel med mange anvendelsesområder. Det er også mange gode innholdsstoffer i poteter, som antioksidanter og kalium, sier Møllerhagen.

NIBIO forsker nå på å utvikle nye sorter for å friste de norske forbrukerne til å velge norske poteter.

– Vi er faktisk i gang med å utvikle både blå, røde og marmorerte potetsorter, som har et større innhold av antioksidanter, sier han.

NIBIO utvikler stadig nye potetsorter for å friste forbrukerne til å velge norske poteter. Foto: Per Jarle Møllerhagen, NIBIO

Poteten utnytter jorda godt

I fremtiden vil været bli mer uforutsigbart og vi vil oppleve tørkesomrer slik som i sommeren i 2018 oftere.

Møllerhagen mener poteten kan være en god løsning på fremtidens matproduksjon fordi den er miljømessig gunstig å produsere og utnytter ressursene godt.

– Poteten trenger mindre vann per kilo produsert vare, enn for eksempel for korn. Den utnytter næringa i jorda godt, forutsatt balansert gjødsling, sier han.

Les mer: Hvordan er klimaet i Norge om 100 år?

Poteter er en del av en større råvaretrend

Også stjernekokk og mannen bak Gastronomisk Institutt, Harald Osa, er en ivrig ambassadør for de norske potetene.

Osa jobber nå med smak og matkultur i BAMA. Han jobber til daglig med å jakte etter de potetene som smaker best.

– Norske lokale råvarer er en sterk trend. Det betyr at det er stort potensiale for norske poteter, sier han.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din