Norske huder er kjent for å være verdens aller, aller beste med topp kvalitet. Nå vil Sverige og Danmark selge sine huder via det toppmoderne norske hudanlegget til Norilia. Slik skal nordiske huder bli enda mer konkurransedyktige.
Det er norske Norilia og danske Himmerlandskød som nå etablerer Norilia Nordic som et felles salgsselskap for nordiske huder og skinn.
Begge selskapene ønsker å bygge videre på den sterke markedsposisjon Norilia har opparbeidet for norske huder og skinn fra Norden.
Sverige og Danmark setter også dyrevelferd høyt
Fabrikken på Skjeberg i Østfold ble etablert av Norilia i 2012 som et nasjonalt anlegg for hud og skinn. Hovedformål er å samle hud og skinn fra hele landet.
– Primært så er det trimming, klassifisering, salting og salg til internasjonalt marked som er vår arbeidsoppgave, sier fabrikksjef Tufan Yurt.
Les mer: Norsk landbruk skaper verdier av hele dyret
Nå skal også svenske og danske huder hentes til Skjeberg.
– Vi ønsker å begrense det til nordiske land, fordi de har mer eller mindre samme sans for forretningsvirksomhet og dyrevelferd som oss. Vi ønsker å operere innenfor de rammene der, det er viktig for oss, forklarer Yurt.
Les mer: Norge har inngått handelsavtale med verdens største kjøtteksportører

Fabrikken på Skjeberg i Østfold ble etablert av Norilia i 2012 som et nasjonalt anlegg for hud og skinn. Foto: Frida Gunnestad Johansen
Norske huder er de aller beste
De norske hudene ligger på topp i kvalitet og pris og det er en betydelig forskjell mellom de nordiske hudene.
– En annen ting som er ulikt, er at i Danmark har de lettere huder og mindre slaktevekt, mens i Sverige er hudene veldig tunge. Norge er midt imellom og det har også litt å si hvem vi kan selge til og til hva det skal brukes til, forklarer Yurt.
Godt samspill i Norge
Samarbeidet i et godt konsolidert samvirke og høyere grad av vertikal integrasjon og eierskap i industrien synes å føre til gode resultater, både når det gjelder balansert produksjon og høykvalitetsprodukter.
– Dette samspillet er betydelig sterkere i Norge enn i øvrige nordiske land, mener Yurt.
Anleggssjefen skryter av den norske bonden og sier at det meste er gårdsarbeidets fortjeneste.
– Norske bønder er kjempeflinke, det ser vi på kvaliteten på huden. De har tilgang på kunnskap i mange miljøer og er gode på organisering ved at de prater med hverandre og er aktive bønder.
I tillegg kommer de danske hudene fra flere ulike raser, mens i Norge er det mest fra rasen Norsk Rødt fe.
– I en trailer til Italia med danske huder vil det være mange ulike typer kontra norske huder hvor det vil være mer unisont. Ved å ha et mere ensartet produkt så blir det lettere for kundene å tilpasse prosessen slik at man får en bedre lærkvalitet, sier Yurt.
Norsk forbud mot piggtråd har mye å si
En viktig årsak til at norske huder har lite skader, er at det ikke er lov å bruke piggtråd i inngjerdingen av dyra.
– I Sverige er det fortsatt mye bruk av piggtråd og de har relativt større gårder med mange dyr. Dette skaper ikke gunstige forhold for god hudkvalitet.
Piggtråden gjør stor skade og kan ødelegge huden fullstendig.
– Det kan også være mange flere striper fordi dyret har vært urolig og klødd seg, så det i noen tilfeller nesten ikke verdi igjen, forklarer Yurt.
Les mer: Norske Dagros er i verdens fjongeste butikker
Fremtidsmålet er økt kvalitet
Norilia Nordic skal ikke bli aller størst, men størst på varer fra Norden.
Og kvaliteten skal heves enda mer.
– Kvalitetsomdømme skal løftes flere hakk og vi skal bli bedre på prosessen på hjemmemarkedet. Vi premierer god kvalitet i form av bonus til leverandørene. Mye av overskuddet vårt går tilbake til de slakteriene som har levert god kvalitet og det er viktig for at det skal legges ned en god innsats, sier Yurt.

En viktig årsak til at norske huder har lite skader, er at det ikke er lov å bruke piggtråd i inngjerdingen av dyra. Foto: Julie Lunde Lillesæter
Det skal være bra for lommeboka å være norsk bonde
Yurt presiserer at det totale formålet er å skape merverdi for bonden.
– Det skal gagne bonden og det skal være god butikk å drive bondegård i Norge.
Ferske huder gir best verdi
Målet er å selge flest mulig ferske huder og ikke salte dem først.
– Får vi solgt ferske huder rett fra Danmark så er det bedre økonomi, men hvis ikke det er et marked der og da, så tar vi dem hit til Norge for salting.
Da kan de selges senere til rett kunde og rett pris.
– Vi henter inn fra hele Norge, Danmark og fra Sverige, så her er det stort potensiale for nordiske huder, sier Yurt.
Les mer: Plussprodukter skaper store verdier for Nortura
Verdens beste og trygge på det
Fortsatt er det ingen tvil om at de norske hudene ligger et hestehode foran de svenske og danske hudene, og er de mest ettertraktede hudene hvis kunden skal ha den aller beste kvaliteten.
– Vi er trygge på store ord: Norske huder er verdens beste. Det er lov til å være stolte av det, avslutter fabrikksjefen.