Bioøkonomi

Publisert: 26.10.2018

Yara vil bli en ledende tilbyder av digitale løsninger globalt

Til tross for presisjonsteknologiene kan føre til mindre bruk av gjødsel, mener Yara likevel det er riktig å satse på presisjonsteknologi. Foto: iStock

Publisert: 26.10.2018

Yara er en av verdens største gjødselprodusenter. Nå ønsker de å bli ledende tilbyder av digitale løsninger og presisjonsverktøy for den globale plantenæringen.

Yara har lansert flere presisjonsverktøy de siste årene for å hjelpe bonden å gjødsle riktig.

I Norge er Yara N-Sensor® det mest kjente, men selskapet har også lansert flere andre digitale hjelpemidler.

– For å styrke bonden og landbrukets troverdighet på miljø tar Yara et ansvar og investerer kraftig i utvikling av presisjonsverktøy som vil hjelpe bonden med å gjødsle riktig, sier Øystein Jørem i Yara International.

Vil du lære mer om landbruk og teknologi? Bli med på #LandTek2018

Mineralgjødsel må brukes optimalt

Gjødsel er en av landbrukets viktigste innsatsfaktorer. Uten mineralgjødsel kan vi ikke produsere like mye mat som vi gjør i dag. Men, gjødsel er også en kilde til klimagassutslipp.

– I 2050 skal vi bli over 9 milliarder mennesker og vi må produsere 60 prosent mer mat enn vi gjør i dag. Mineralgjødsel er en viktig del av løsningen, men det gjelder å bruke den optimalt, sier Jørem.

I tillegg til Yara N-Sensor har Yara og lansert digitale produkter som Yara N-Tester™ og CropSAT.

Yaras N-Tester er et presisjonsverktøy som skal hjelpen bonden i å vurdere behovet for mineralgjødsel ved å måle grønnfargen i plantene.

CropSAT er et verktøy som brukes satelittbilder for å lage gjødslingskart basert på hvor mye vegetasjon det er på bildene.

Yara har lansert flere presisjonsverktøy de siste årene for å hjelpe bonden gjødsle riktig, hvorav Yara N-Sensor® den mest kjente. Foto: Yara

Yara lever med og av bonden

Til tross for at presisjonsteknologiene kan føre til mindre bruk av gjødsel, mener gjødselprodusenten Yara likevel det er riktig å satse på presisjonsteknologi.

– Yara er opptatt av balansert og bærekraftig riktig gjødsling hvor bonden gjødsler optimalt til plantenes behov. Dette kan absolutt medføre redusert gjødsling i enkelte tilfeller, men Yara lever med og av bonden, forklarer Jøren.

Yara skal fortsette å produsere viktig innsatsfaktorer til landbruket også i fremtiden, men mener presisjonsverktøyene vil bli viktige verktøy.

– Yara har en klar ambisjon om å ta en posisjon som ledende tilbyder av digitale løsninger innenfor plantenæringen globalt. Dette vil styrke tillit til Yara og lette bonden sin bruk av Yara sine produkter i markedet, avslutter Jørem.