Bærekraft, Internasjonalt

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 19.11.2016

Bærekraftig gris er Norges ukjente eksportsuksess

Norsvin gris

Hvert år produseres det over 100 millioner slaktegris med Topigs Norsvin-genetikk utviklet i Norge. Foto: Norsvin

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 19.11.2016

Norsk svinegenetikk eksporteres til over 50 land og omsetter for 1 milliard kroner årlig. Verden kan ikke få nok av den bærekraftige grisen som er avlet frem av norske bønder.

Genene til norskavlede griser er Norges hemmelige eksporteventyr.

Kommunikasjonssjef i Norsvin, Karianne Eide Longva kan fortelle om et samvirkeselskap som virkelig har lagt verden for sine føtter.

– Norsvin begynte å satse internasjonalt på 90-tallet i det europeiske markedet. I 2002 begynte vi å satse i USA. I februar kom beskjeden «Svins have arrived well to Chile».

Verdens beste gris er norsk

Helt siden Norsvin ble etablert i 1958 har de hatt som mål å sikre eierne økt konkurransekraft.

Bredt avlsmål har fremmet egenskaper som helse og robusthet, i tillegg til kjøttprosent og tilvekst

– Dette har skapt en sunn, frisk og effektiv gris. Det betyr at den ikke trenger antibiotika eller veksthormoner, sier Longva.

Longva tror årsaken til at norske svinebønder har tenkt annerledes enn konkurrentene er at de ikke har hatt et kortsiktig økonomisk gevinst som mål, men har turt å tenke langsiktig.

– Eierskapet til Norsvin ligger hos svineprodusenten selv. Kort vei til produsent og til anvendt kunnskap har vært avgjørende. Gjennom dette eierskapet har gode og engasjerte avlsbesetninger sett verdien av å gi oss gode og solide data over tid, også til bruk i egen drift, sier Longva.

Les mer: Norske grisegener i verdenstoppen

Fusjon med Topigs viktig for Norsvin

I 2014 fusjonerte Norsvin AS sin internasjonale virksomhet med det nederlandske og bondeide Topigs.

Det nye selskapet heter Topigs Norsvin.

– Det er stor risiko å være liten i et stort marked. Fusjonen med Topigs gjør at vi kan ta del i et mye større marked og vi får enda større tyngde og fart i utviklingsarbeidet. Det er det som må til for å overleve i dagens marked, sier Longva.

Norsk landbruk har blitt internasjonal eksportvare i verdenstoppen

Resultatet av fusjonen er at Topigs Norsvin er verdens nest største leverandør av svingenetikk med en årlig omsetning på 1 milliard norske kroner.

Norsvin SA har gjennom internasjonal virksomhet økt selskapets egenverdi med nærmere 300 millioner kroner.

– Hvert år produseres det over 100 millioner slaktegris med Topigs Norsvin-genetikk utviklet i Norge, sier Longva.

Les mer: Norge har fått en ny gris

Et perfekt eksempel på bioøkonomi

Ola Hedstein, administrende direktør i Norsk landbrukssamvirke, er imponert over hva norske svinebønder har fått til gjennom sitt eget samvirkeselskap.

– Mer offensiv, nytenkende og endringsvillig kan man vel ikke bli. Norske bønder lykkes og satser i en av verdens tøffeste eksportnæringer, sier Hedstein.

Hedstein mener at Norsvin er et perfekt eksempel på mulighetene innen bioøkonomi og det grønne skiftet.

– Et langsiktig privat eierskap som investerer i teknologi og innovasjon er gull verdt for norsk økonomi. Det er akkurat slike satsinger som skal finansiere framtidig velferd i Norge når oljesektoren ikke lenger gir oss en snarvei til velstand, sier Ola Hedstein.

Norsk svineproduksjon vil bli enda grønnere

Norsvin bruker 30 prosent av omsetningen til forskning og utvikling.

Longva mener dette er viktig for at Norsvin skal kunne opprettholde sin konkurransedyktighet også i fremtiden.

– Vi ønsker vi å videreutvikle norsk svineproduksjon som en «grønn lunge» der helse og dyreveldferd er i verdensklasse. Vårt vekstområde for salg av genetikk er globalt, via Topigs Norsvin. Det er også store muligheter ved å utvikle flere produkter og forretningsområder, avslutter Kommunikasjonssjefen i Norsvin.