Internasjonalt

Oppdatert: 01.11.2019

Publisert: 12.04.2019

Den norske bonden rammes også av grensehandelen

Nordmenn har aldri handlet så mye mat i utlandet - som her på Nordby shoppingsenter - som i 2018. Foto: Scanpix. Espen Bratlie / Samfoto

Oppdatert: 01.11.2019

Publisert: 12.04.2019

I 2018 handlet vi matvarer i utlandet for 15,7 milliarder kroner. -Både handelen og bonden rammes av svenskehandelen, sier fagsjef for samfunnsøkonomi i Norsk Landbrukssamvirke, Helene Lillekvelland.

Aldri før har nordmenn handlet så mye mat i utlandet. Grensehandelen økte med hele 4,1 prosent fra 2017 til 2018.

Lillekvelland tror ikke forbrukerne tenker over konsekvensene grensehandelen har for viktige næringer i Norge, som dagligvarehandel, matindustri og landbruket.

Grensehandelen svekker norske arbeidsplasser

Menon Economics har regnet ut konsekvensene.

– Norge går glipp av 5 375 arbeidsplasser, 1,8 milliarder kroner i verdiskaping og 3 milliarder kroner i offentlige inntekter som direkte følger av grensehandelen, sier hun.

Bonden taper også

Også landbruksnæringen rammes av de indirekte effektene fra grensehandel.

– Det skyldes at de matvarene som kjøpes i Sverige, som ost og bacon, ville blitt produsert av norske bønder dersom forbrukeren hadde kjøpt dem i Norge, forklarer Lillekvelland.

I en spørreundersøkelse utført av Sentio for NHH i 2018 svarte 60 prosent at de hadde handlet i Sverige i løpet av de siste 12 månedene.

68 prosent av de som hadde handlet i Sverige at de hadde kjøpt kjøtt. 30 prosent svarte at de hadde kjøpt ost.

Kjøtt og ost står høyt på handlelisten hos grensehandlerne i følge en spørreundesøkelse utført av Sentio for NHH. Foto: iStock

Avgiftsforskjeller lokker folk over grensene

Andre populære varer for nordmenn er godteri, mineralvann og alkoholholdige drikker. Fagsjefen mener det er viktig at norsk industri har forutsigbare rammevilkår for å gjøre kunne konkurrere med Sverige på en rettferdig måte.

– Da sukkeravgiften ble innført i 2017, fikk sukkerholdige varer en avgiftsøkning på over 80 prosent, nesten over natten. For næringen er det umulig å forberede seg på sånne plutselige endringer, og forbrukerne blir presset over grensen, forklarer Lillekvelland.

Avgiften har blitt reversert på sjokolade og sukkervarer, men varer som mineralvann har fortsatt sukkeravgift.

Kjøp norsk mat!

De norske butikkene nærmest svenskegrensen selger en mindre andel kjøtt enn andre dagligvarebutikker i Norge.

Fagsjefen vil oppfordre norske forbrukere som svenskehandler til å tenke at handleturen kan få større konsekvenser enn bare billig middag.

– Når du kjøper norsk mat er du med på å opprettholde viktige arbeidsplasser i Norge, både for bonden, industriarbeideren, sjåfører og butikkmedarbeideren. I tillegg er norsk mat klimavennlig, trygg og sunn, avslutter hun.

Les mer: Vil du spise mat som er bra for folk, planeten og helsa bør du spise norsk mat