Internasjonalt

Publisert: 12.04.2019

Er egentlig maten så mye billigere i Sverige enn i Norge?

Alle tror mat er mye billigere i Sverige. Men tall fra Eurostat viser at matvarer faktisk har blitt dyrere i Sverige og billigere i Norge. Foto: NTB scanpix, Audun Braastad

Publisert: 12.04.2019

Til tross for at pris på mat i Sverige har økt, har nordmenn aldri svenskehandlet mer enn i 2018. Men er maten egentlig så mye billigere i Sverige enn i Norge?

SSB melder at nordmenn på dagsturer i utlandet handlet for 15,7 milliarder kroner i 2018. Det er en økning på 4,1 prosent fra 2017.

– Alle tror mat er mye billigere i Sverige. Men tall fra Eurostat viser at matvarer faktisk har blitt dyrere i Sverige og billigere i Norge, sier fagsjef for samfunnsøkonomi i Norsk Landbrukssamvirke, Helene Lillekvelland.

Prisforskjellene i Norge og i Sverige har blitt mye mindre

I 2011 var meierivarer dobbelt så dyrt i Norge som i Sverige. Fem år senere var forskjellen halvert.

– De fleste forbrukere tenker ikke over det. De «vet» bare at det er så billig i Sverige, sier Lillekvelland.

Selv om maten er blitt dyrere i Sverige, er prisen fremdeles lavere enn i Norge.

– Men, forskjellene har blitt betydelig mindre, sier fagsjefen.

Prisforskjellene på dagligvarer fra den siden av Svinesund-brua til den andre har blitt betydelig mindre de siste årene. Foto: iStock

Grensehandelen får konsekvenser for Norge

Menon Economics har regnet ut Norge går glipp av 5 375 arbeidsplasser, 1,8 milliarder kroner i verdiskaping og 3 milliarder kroner i offentlige inntekter som direkte følger av grensehandelen.

– Norsk handel i Sverige tilsvarer omsetningen til hele 215 gjennomsnittlige Rema-butikker, sier Lillekvelland.

Du skaper arbeidsplasser hvis du handler i Norge

Fagsjefen vil oppfordre norske forbrukere som svenskehandler til å tenke at handleturen kan få større konsekvenser enn bare billig middag.

– Når du kjøper norsk mat er du med på å opprettholde viktige arbeidsplasser i Norge, både for bonden, industriarbeideren, sjåfører og butikkmedarbeideren. I tillegg er norsk mat klimavennlig, trygg og sunn, avslutter hun.

Les mer: Vil du spise mat som er bra for folk, planeten og helsa bør du spise norsk mat